Učitelj

52 Учитељ

ли. Њена основна је мисао ова: „Пређашња школа била је школа теориског изучавања, док је данашња школа — школа експеримента. Далтонски лабораторни план пре свега има свој циљ што је могуће веће измицање и развиће и једнога и другога“. Да би то постигла, Паркхерст ствара за сваки наставни предмет „Лабораторију“. Затим се годишњи програм једнога предмета издели на месеце, недеље. Кад ученик приступа послу он има у рукама упуства како да ради, међу којима су и питања на којима има да одговори писмено. Ученици имају право сваки дан да проведу време у лабораторијуму. Шта ће да раде то је њихова ствар а могу тражити објашњења од својих другова или руковаоца лабораторијума, искористити књиге, карте, мапе и друга средства којих мора имати у кабинетима школским и без којих је Далтон план илузоран са свима својим РР ои тВИМа над методима старе наставне школе.

Многи писци индентификују лабораторни метод с радним методом. Ну ма колико то имало извесне заједнице ипак су то две ствари. Радни метод подразумева рад као дидактички метод. Да конкретизирамо ту мисао. Има најобичнијих радова који у себи садрже знања из хемије, хигијене, физике земљописа и т. д. Многа знања из тих наука могу се стећи радом у кухињи, у пољу, у башти, и воћњаку и т. д. Јасно је, да томе и таквоме раду није задаћа стварати куваре, економе, баштоване већ оспособљавати децу да се приближавају разумевању производње, продуктивних односа и т. д.

__У светској литератури постоје многа различна схватања у питању овога метода. Изнети чак и најужи оквир свакога од њих прелази границе овога чланка, који треба да се заврши једном констатацијом.

Школски рад се код нас још предаје по калупу старе пасивне школе. Никаква наставна средства у школама онемогућавају сваки корак напред. То што важи за наше основне школе важи и за наше Учитељске школе. Познајемо неколико наставника у њима који познају захтеве активне школе али не знамо, да ли што у томе правцу кушају. Време је да они то почну радити. Писати књиге, на пример о Далтон плану није тешка ствар. Ваља купити десетак књига које говоре о њему и једанаеста књига биће ускоро готова. Али приводити_