Učitelj

н~Ј Земљописна настава

на платно. Ми можемо себи дозволити луксуз тих апарата, пошто у данашњој школи штедимо много новаца на наставним средствима. Ми не купујемо данас моделе плуга и дрљаче већ посматрамо те алате у пољу. Ми не купујемо више скупе слике о врстама жита, већ о њима држимо предавање на њиви. И понеке апарате од челика и бакра, које смо негда набављали за скупе паре, израђују сада сама деце од кутија од конзерве и томе слично. Али добре земљописне карте купујемо. Анзихтс-карте тако исто.

Једна слика показује деци, како је плитко море на источној обали далеке земље, а друга потврђује њихово наслућивање да од северозападног ветра узнемирено море чини штету Балеарским острвима.

Да су наши путници учили да читају карте у школи! Ето они сада стоје у кишом сиромашној Валенцији пред загонетком, коју би им карта брзо одгонетнула.

Не, мишљаше лончар, тако глупо као мој пријатељ нећу радити. Пре него што потражим посла у којој АШ порцелана купићу једну геолошку карту.

Речено, учињено.

На карти је истраживао, где се налази иловача и земља за порцелан. У пределу око Сарагосе нађе он означено то, што тражи. Лончару беше топло око срца, када у скоро исушеном речном кориту нађе иловачу.

Наровно, мислио је, у Сарагоси морају бити многе лончарске радње и фабрике порцелана..... ;

Како» Ниједне једине» Он глупак не знађаше да чита карту.

„Где треба да се развије индустрија, мора имати угља, рече један. А област каменог угља Овнедо је врло далеко. То је онда угаљ скуп.

„Далеко“ запитах ја. „Па колико далеко» Истина, то не можемо знати, моја карта нема размерника.

„И не треба нам размерник, рече један. Ми имамо мрежу за мерење. Сада настаје рачунање: Обим екватора кроз 360. На екватору су степени дужине толико удаљени, на полу

толико, а на висини од 42 степена ширине округло 83 километра .