Učitelj

Комплексна настава П разреда основне школе СЖЕЋ

Мерење површине земље: ар и хектар. Колико роди жита ар а колико хектар» Упоређење ара и хектара: ари хектар „на лицу места“.

3. Млевење џ брашно.

а) Одлазак у воденнцу. Воденица на води, ветру и парна воденица. Разно мливо. Мекиње и брашно. Куда иду трице»

6) Прављење модела воденичких точкова и крила за воденице на ветру.

в). Делење округлих десетица са једноцифреним бројем и са 10. Задаци у оквиру самлевенога овса, ражи и других производа. Сељак може за дан да омлати 120 кгр. зрна; коњска вршалица може да оврше од 7—8000 кграма ражи уз сарадњу 20 радника. Задаци о добивању брашна из пшеничног, ражног и јечменог зрна (100 кгр. пшенице дају 40 кграма белога брашна Хо 1, 30 кграма белога брашна 2 и 20 кграма полубелога равна.

4. Печење хлеба од ражи.

Опит у разреду: наћве са квасцем; сејање брашна и припремање за мешење; замешивање брашна и прављење теста. Печење хлеба у тепсијама, пећима или на храпу (на купусном листу).

6) Препис (на 10 кграма брашна излази 3 кграма више); форма и тежина хлеба; колачи од брашна просејаног на чисто сито. Колико излази хлеба из 1, 2, 3 кграма брашна»

Задаци о печењу и трошењу хлеба у породици. Мерење хлебова и делење на '/,, у, и остале делове. Шта кошта један или више кграма хлеба»

в)у Читање чланака који се односе на радове који се обављају почев од сејања до добијања печенога хлеба.

_Б. јесењи радови. Спремање поврћа.

1. Излет у воћњак.

6) Посматрање воћњака. Именовање плода с дрвећа и џбуња. Разне врсте плодова и њихово збирање. Рационални начини брања, који не штете ни плодовима ни дрвећу. Зашто се врши сортирање плодова у воћњаку. Скупљање лишћа од свих врста воћака и нбуња. Разлика воћњака од вртова за "шетњу. Распоред дрвећа и џбуња у воћњаку и циљ таквога распореда. Други радови људски око воћа и џбуња. ПИО чиње у воћњаку и заштита од њих.