Učitelj

Укупна настава 259

дано, ако се нар у школи исти предмет разматра према најразноврснијим принципима посматрања. Деца уче тако да дубље схватају ствари своје животне средине и добијају извесну духовну слободу, духовну еластичност и самосталност у раду. Таква настава даје, дакле, ученику оно, што је најдрагоценије за живот.

Али ми морамо бити на чисто, да се свако градиво у настави не да потпуно искористити, те да ми ради наставног принципа не изводимо бесмислену концентрацију.

Много пута је истицано питање: како стоји са потребним стручним знањем, без кога и ученик народне школе не би требало да ступи у живот 2 у

Да би се добило темељно разумевање за историјске догађаје, за географске и биолошке чињенице потрбан је систематски стручан рад, потребно је стручно знање, које деца добијају помоћу стручне наставе. Али у колико више поједини наставни предмет израђује свој појмовни систем, у толико је већа опасност да се издвоји из укупне наставе и да код ученика створи подвојено, испрекидано знање. Овоме злу може доскочити настава у толико, у колико више сматра као свој задатак формално васпитање место стварног и ако сваки наставни предмет буде у исто време и наставни принцип у целокупном образовању.

Извесни предмети, који захтевају вежбање као: рачун, језик, цртање итд. бар за неко време могу се изузети из укупне наставе, па да се обрађују на посебним одређеним часовима. Али тиме није речено, да се и обрнуто у укупној настави не сме да рачуна. Тамо, где се налазе кабинети за физику, цртање, ручни рад, већ из спољних разлога морају се за ове предмете одредити посебни часови, само треба имати на уму, да и они не смеју изостати из укупне наставе. Не сме се из једне крајности ићи у другу. крајност. Потпуно запостављање укупне наставе било би управо исто толико погрешно, колико и потпуно усвајане искључиво предметне наставе,

Многи начини сазнања као напр. из рачуна, цртања, музике, претпостављају постепено вежбање, други могу само онда успешно напредовати, ако изградња појмова иде што систематскијим путем. Стога морају укупна. настава и предметна настава на вишем ступњу ићи паралелно.

Рачун је био до сада у школи одомаћен као наставни предмет. Као наставни принцип није утицао нимало у народној школи,