Učitelj

360 Учитељ

нас претстављају благо од мудрости за науку и радове о васпитању. Као нико други продро је дубоко у човечје срце а особито у душевни живот детета и младића. Његове „Исповести" убрајају се у том погледу међу класична дела педагошке литературе. Његово оштро психолошко схватање и продревање у педагошке проблеме помагала је дугогодишња делатност његова: као учитеља у Риму и Милану.

За педагогију долазе у обзир ова његова четири дидактичко-методичка главна дела: О реду, О хришћанској науци, О поучавању неучених и Исповести.

Списима О реду и О хришћанској науци улази Августин: у методу светске и теолошке студије. Без припреме не доспева: се до сазнања Бога. Ова припрема састоји се у побожном начину живота и савременом посаветовању са разумом и ауторитетом. Разум се ствара помоћу седам слободних вештина. Прве три: граматика, диалектика и реторика стварају разуму израз и усавршавају инструменат, којим се он служи; четири остале: музика, аритметика, геометрија и астрономија поучавају разум у бројевима и диспонирају тако до највишег јединства које је у Богу.

Манастирска школа ранијег средњег века добија од овог“ · идеала васпитања Августиновог основ своје организације.

Спис „О поучавању неучених' Августин је писао на молбу ђакона Деограција, коме је у Картагу била поверена настава катехумена. Августин показује у њему, како се очигледношћу, дугим бављењем код првих основа и индивидуалним поступком: код ученика постизава сигуран успех. Даље даје савет да се верске истине обрађују заједно са библијском историјом. Учитељ треба да сачува код васпитања весело. расположење. „Само веселог даваоца воли Бог“.

Спис „Исповести"' садржава подробни опис душевног и моралног развитка Августиновог до његовог обраћања. Ово развијање пружа за васпитача много занимљивог и поучног. Развија целу психологију ч овечјег срца и показује моћ побожних клица Ни у најнежнијој младости, као- и моћ мајке: на дете. “.

Литература: О. К. Кат, Сезстећје дег Еглећипо; К. Нептапт Напдарисћ дег Радавосшк, Вапа Ш, К. Уегз5, Егдећипозјећге дег дге! Каррадодег, Бг. Еереггаогјег, Пег ће осе НА а15 Радавоо; П. Деспототовић, Историјска педагогика.