Učitelj

520 Учитељ

— Да ли мајстор напамет говори радницима: ево, копајте одавде — довдег (Ако има у разреду деце чији су очеви предузимачи, она ће знати одговорити. У противном, поставићемо питање:)

— Знате ли, ко су то предузимачи»г —

— А зашто се зову предузимачи» (Што предузимају да граде куће, путеве, мостове итд.).

— Пазите! Кад неко хоће да гради кућу он зовне предузимача и каже му какву кућу хоће да сагради. — Да ли онда предузимач одмах зове мајсторе и раднике да граде кућуг (И овде деца различито одговарају и ако ни једно не зна, онда им ми кажемо, да предузимач прво нацрта каква та кућа треба. да буде):

— Кад тако предузимач прво нацрта све онако како газда хоће, онда позове мајсторе и раднике, који све раде по ономе како је предузимач нацртао.

Истицање циља. — Хајде да и ми данас будемо предузимачи и да цртамо као они. Шта ћемо сада радитиг (Цртаћемо као предузимачи. — Ово поновити по потреби и више пута). —

Сад треба добро да пазите, јер предузимачи не цртају као што смо до сада цртали. Видећете како они друкчије цртају.

_Ново градиво. — Пазите! — Кад бисмо хтели да саградимо овакву исту учионицу као што је ова наша, онда би предузимач морао да нацрта где ће бити темељи, а где треба оставити место за прозоре и врата. Е, то ћемо сада и ми да цртамо. Хајде да почнемо од овог зида што је испред нас. На којој је страни света тај зид» —

— Како бисмо га онда могли назватирг —

— А како бисмо могли назвати његов темељ» (Темељ источног зида).

— Шта морамо прво учинити, па да дознамо колико дугачко ће бити место за темељ овог зида» (Морамо га измерити).

— Изиђите вас двојица и овим метром измерите колико: је дугачак овај зид. (Један од ученика преноси метар по патосу поред зида, а други бележи кредом и јасно броји, да сви чују).

— Колико је дугачакр (Четири метра и нешто више).

— Ми ћемо узети да је дугачак тачно 4 м. Сад ћемо то нацртати. Овде горе повући ћемо једну положену линију. (Наставник црта).

— Колико је дугачак темељ овог зида» —

Па' могу ли ја на овој црти одмерити 4 мр

Шта морам да радим» (Смањити).

— Тако је. Место једног метра ја ћу одмерити један длан.. Колико онда дланова треба да одмерим на овој црти» — Зашто — (Наставник одмери четири длана и забележи).

— Извадите ваше свеске! Окрените их овако (да ужа. страна дође горе). Сад на првој страни на средини, не баш