Učitelj

606 Учитељ

се код сангвиника његова брза и лака променљивост у осећајном и вољном животу, која може ићи до површности и лакомислености, има постепено преобратити навикавањем и вежбањем у сталну и конзеквентну активност мишљења, воље и рада.

Тако поступајући и у том смислу прилагођавајући се друштвеним моментима, може се, дакле, најпозитивније и најцелисходније утицати на сваки темпераменат, не доводећи нимало у питање његов природан пут и пун развитак. Само тако ће детиња духовна природа моћи да дође до свог најпунијег израза и дати у будућности максимум рада и успеха својој ужој и широј заједници.

НАСТАВНИ РАД

Настава певања „Марш, април, мај“ од Цветка Ђ. Поповића

|

У нашој основној школи највише су занемарени предмети који чине групу вештина: певање, цртање и гимнастика и то занемарени не по програму већ у пракси. Има добар број школа у којима се ови предмети обрађују као нешто „споредно“, толико да се испуни законска формалност. Зар је мало школа у којима се певање уопште не негује како треба, а црта искључиво са прегледа, чак и са „ансихтскарти“. Гимнастика пролази нешто боље захваљујући дечјим и народним играма. За то се наводе разни разлози али су они готово увек без дубљег значаја. Сваки је учитељ учио те предмете у учитељској школи, па упознат је и са методиком њиховог рада. Сем тога и сама чињеница да је свршио учитељску школу сведочи да је показивао у најмању руку минималне способности за учитеља. Значи да је свакоме учитељу могућно да обрађује и те предмете, бар онолико, колико је радио као учитељски приправник. А с мало више воље настава вештина би се могла потпуно довести на савремену основу. Практички узев, усавршавање наше школе у правцу природне и радне школе, најлакше се може извести у вештинама. Оне најмање изискују нарочите погодбе, па да се обрађују по савременим захтевима. Сем тога већ по своме градиву ти су предмети најближи дечи101] природи и интересу. Зато је помоћу њих најлакше развити истинску саморадњу. По природи својој ти предмети најлакше