Učitelj

48 Живко Смиљанић

да они све што мисле да је важно забележе у своје свеске. Пијаца. Обилази се модерна пијаца са свеском и оловком у руци. Посматрање шта раде сељаци и грађани на пијаци. С времена на време наставник обрати пажњу на моменте о којима ће се говорити на часу. Шта коштају цене појединих артикала. Да ли ће сељак продати кајмак колико га је заценио. Бележење у свеске цена разних врста артикала. Бележење цена колико сељаци прво траже, па онда пошто стварно продаду. Посматрање редова продаваца по врсти робе. Посматрање шта се највише тражи. Посматрање шта сељаци продају а шта купују. Запиткивање сељака колико плаћају за право да унесу робу на пијац. Колико плаћају за који артикал. Коме плаћају. Многа питања деца спонтано постављају, а по неко питање сугерира им наставник т. |]. оно што ће требати за наставу на часу. Посматрање општинских теразија и мерење робе на њима.

Обилазак марвене пијаце. Уочавање шта се продаје на марвеној пијаци: свиње, овце, говеда. Поред стоке типично је и то да се ту продају: дрва, ћумур (дрвени угаљ), разне врсте жита и сено. Посматрање куповине и продаје. Бележење цена у свеске. Запиткивање сељака колико им се наплаћује пијачне таксе. Бележење у свеске тих такса. Посматрање ваге. Мерење свих ученика на центезималној ваги. Целокупна је тежина била са наставником заједно 870 кгр. Разговор шта се мери на тој великој ваги. Посматрање децималних вага. Мерење појединих ђака на децималној ваги. Посматрање куповине. Разговор с месарима колико има чистог меса у свињчету угојеном. Утврђивање шта је жива мера, а шта одбитак — фира. Фира је 22—25 кгр. од зрелог свињчета. Деца сазнају да се од живе мере код овце добија половина меса. Зрело говече има 55 кгр. меса од 100 кгр живе мере. Упознају шта је аренда, да је то такса која се плаћа општини по пола „динара.

На модерној и сточној пијаци деца су забележила цене појединих артикала. Изнећемо само неке. Јаја по три гроша (узели «смо намерно грошеве а не динарске паре за то што је то стварни живот, јер се јаја продају на грошеве). Кајмак 22 динара, сир 8 динара, кокошка 12—15 дин., кромпир 1 дин., пасуљ 3 динара, јабуке 5 динара итд. Продаја стоке на живу меру; телад од 7—10 динара, свиње од 7—9.50 динара, јагњад од 15 до 18 динара, овце од 6 до 6.50 динара, итд. Сено килограм 3 гроша или 60 "динара од 100 кгр. Дрвени угаљ по 4 гроша килограм или 80 дин. "од 100 кгр. итд..

Пијачна такса коју су деца унела у своје свеске била би: за сир 0.50 дин. од кгр. За овцу 3 дин. од комада, јагње 1.50 дин. од комада; за кокош 0.50 дин. од комада. За говече 5 дин. Ћурке и туске 1 дин. од комада. Кајмак 1 дин. од кгр. За кола сена 10 дин. За свиње до 70 кгр. 5 динара; за свиње од 70—120 кгр. 10 дин., преко 120 кгр. 15 дин. итд..