Učitelj

Први словенски педагошки конгрес 63

итд. На сточној пијаци продаје се стока и то: говеда, свиње, козе, овце и коњи. Поред стоке продају се: дрва, сено, ћумур, ракија И вино. Они што продају зову се продавци, а они што купују зову се купци. Они што сами производе робу, па је продају, зову се произвођачи, а они што је купују за потребу зову се потрошачи. Сељаке кад продају робу можемо назвати произвођачима а граБане потрошачима. Кад сељаци купе робу од грађана, онда су и они потрошачи. Сељаци зависе од грађана а грађани од сељака. Цена роби није увек иста. Кад се роба нуди, то се зове понуда, а кад се тражи зове се тражња. Цена зависи од понуде и тражње. Они што купе робу, па на пијаци препродају зову се пиљари. Код њих је роба скупља него код сељака, зато што они хоће нешто да зараде.

Сељаци кад донесу робу за продају плаћају трошарину. За килограм сира плаћају пола динара, за кокошку пола динара, за гуску 1 динар итд.

Сточна пијаца је одвојена од женске пијаце. На сточној пијаци највише купују месари. Стока се продаје „на живу меру“ и „ђутуре". Од овце се добије половина меса, тако на пример, ако је овца тешка тридесет килограма, биће чистог меса петнаест килограма. Од говечета 55 килограма од 100 килограма. Код свињчета се одбија фира до 25 килограма.

Наша стара пијаца била је од дрвета и налазила се код начелства. Ова је пијаца много боља и лепша. Све вароши немају овакве пијаце.

Пијаца служи за то, да се на њој мења роба. Пијаца је људима много потребна.

У кратким потезима изнесена је обрада једног комплекса. За правилну обраду комплекса потребно је 30 и више дана, а у овом нацрту је предвиђено 5—8 часова. Разумљиво је да су многе ствари скраћене а неке потпуно изостављене.

ПСЕЛ ЉАС НИИИННИЊЕ ЗЕБШНЈРКСЕ СЛАЛИ ВВ РЕШИЛИ РАЊЕНЕ АЕН

ПЕДАГОШКО-ПРОСВЕТНИ ПРЕГЛЕД

Први словенски педагошки конгрес“)

У Варшави је ове године од 1—3 јула одржан Први словенски педагошки конгрес. Конгрес је организовала пољска Секција лиге за ново васпитање с Федерацијом словенскога учитељства. У протекторату су били Др. Славомир Червињски, пољски министар просвете и вера, и сви посланици словенских земаља у Варшави: Вацлав Гирса, чехословачки, Владимир Габев, бугарски и Бранко Лазаревић, југословенски.

#) Опширнији извештај о раду и о резолуцијама Конгреса саопштићемо касније. Ур.