Učitelj

266 Илија П. Опачић

Ова примена психологије у војсци највише је допринела њезиној примени у трговини и индустрији. Тешко поратно економско стање много је допринело раширењу покрета у корист избора звања. Да би се изишло из тешке економске кризе треба поставити 'е поћр тап т Те поћ расе (правог човека на право место) или како Французи кажу: сћасип а 5а расе (сваког на своје место).

Зато данас видимо да се у свим западноевропским земљама и у Америци оснивају Уреди за професионалну оријентацију (нем. Вегшврега поззјеНе, франц. Витези 4 ОпешаНоп ргојеззјоппеПе). Шта више, неке државе, као Француска, узимају то питање у своје руке и оснивају при министарству трговине и индустрије или уз мин. просвете посебне институте којима је сврха да руководе и регулирају рад око избора звања, да врше научна испитивања и усавршавају методе за професионалну оријентацију, да образују персонал за уреде у провинцијалним местима итд. Год. 1928 основан је у Паризу такав један институт под именом 1; пази Мабопа! Ф4' ОпетшанНоп ргојеззоппеПе у ком ради познати психолог Р!егоп и много других угледних француских научника. Институт одржава сваке године течајеве за формирање шефова Уреда за професионалну оријентацију.) |

= " в

На интернационалној конференцији у Барселони 1921 год. усвојена је терминологија за избор звања: оријентација (нем. Вегшађега шпа) или избор звања за неки индивидуум и селекција (нем. Апзјезе) избор индивидуума за неко одређено звање. Тако ако треба попунити на пр. пар места за трговачког шегрта за које се пријавило педесетак младића, трговац ће захтевати од Уреда за избор звања да му одабере само оних пар који имају највише способности за трговачки позив, а остале ће отпустити. То је селекција. Другу задаћу има шеф уреда за професионалну оријентацију. Он има да сваком кандидату саветује, кад је добро испитао његове способности, за које звање има највише способности и изгледа да би могао успети. Има још једно важно питање, а то је стање на пијаци рада: да ли је потражња радних сила већа или мања у звању за које кандидат има способности и које жели одабрати. Ако је то звање пренатрпано, мораћемо кандидату препоручити друго звање, које захтева сличне способности.

Према томе код професионалне оријентације разликујемо три важна момента.

1) морамо свестрано и добро познавати способности онога коме желимо саветовати избор неког звања; |

2) потребно је испитивати свако звање посебно и тачно установити које способности тражи то звање (од оног који га жели с пуно успеха вршити);

(а Институт издаје своју ревију под именом ВшШенп де Ри Манопа Фф'Отетапоп ргојеззгоппеЏе, а годишња му је цена 40 фрац. франака. Адреса: Мизес Редарогаче 41 гие Ште, Рапз Ме.