Učitelj

24 Драгослав Н. Јанковић

Читање и писање у основној школи

од Драгослава Н. Јанковића, учитеља у Гају

Читање и писање су писменост у ужем смислу, а писменост је одувек играла па и данас игра најважнију улогу у прогресу човечанства. Велики је датум и значајан је тренутак када је човек, у свом умном развићу, стигао дотле да је могао извесне своје мисли да забележи и забележене прочита.

Читање и писање били су некада главни, често и једини циљ школе. Ово важи нарочито за читање. Временом, школа је добила сложенији, важнији и деликатнији задатак, али важност читања се овим није умањила. Читање и писање још и данас су најважније ствари у целокупној настави. Данашња школа има за циљ, да децу, своје васпитанике пусти у живот оспособљене за само; васпитање и самообразовање, а писменост је главна опруга у самоваспитању и самообразовању.

Важност читања и писања позната је данас готово сваком човеку, а поготову народним учитељима. Сетимо се само факта да се не може ни замислити школа у којој се не би читало и писало. Велики проценат ђачких родитеља сматра да њихова деца похађају школу само зато да би научила вештину читања и писања, и још и сада многи цене ђачке способности једино по лепоти рукописа и брзини читања. А колико се читање и писање цене од стране школских људи види се по томе што су читање и писање заступљени усвима разредима основне школе, што им је наставним планом и програмом додељен највећи број часова, што је Методика матерњег језика, нарочито део који говори о елементарној настави, најразрађенија од свих мтодика, и што це Буквар најуспешније написан уџбеник, наравно, с обзиром на савремена начела дидактике, на савремену педагошку теорију и праксу.

И у васпитној школи, дакле, читање и писање су на великој цени и многи педагози сматрају да ће успех народне школе бити потпун само тако ако ова оспособи ученике, да туђе мисли стављене на хартију, могу сами схватити помоћу читања, а своје опет на исти начин другима саопштити.

Из свега изложеног јасно се види да се читање и писање још и данас цене од свих и свакога. Шта више могло би се рећи