Učitelj

142 Зора М. Станковић

љаде крушкових дрвета, и тако од њих читава крушкова шума израсте.

Циљ: да се произведу нова крушкова дрвета. Сади се у земљу. Набубри, клија и расте.

Правила. Не јести зелене крушке. Не потезати се у воћњак где су крушке. Не красти крушке. Не јести много. Богу благодарити што их имамо. У пролеће сасецати гусеничја гнезда воћарским маказама. Зашто»

(Пекмез од крушака. Крушковача.)

На сличан начин обрађује се и јабука.

Ж. Смиљанић

Упознавање и писање бројева од 1000—10.000

Предавање у ТУ разреду осн. шн. Наставна средства: хиљадарка, стотинарка, исечци од хартије подједнаке величине

Где сте набавили ваше уџбенике» (У књижари). Чиме сте платили уџбенике» (Новцем). Вреде ли сви уџбеници подједнако (Неки вреде више, неки мање). Чиме плаћамо остале ствари и потребе» (Опет новцем). Чиме дакле одређујемо вредност ствари» (Новцем). Каквог новца имамо (Новаца имамо металних и папирних). Који су метални новциг (Од злата: златник, полу златник. Од сребра: 10, 20 и 50 динара. Од никла: динар, пола динара и двадесет пет пара). Који су папирни новци» (Новчанице од 10, 20, 100 и 1000 динара).

Шта је ово» (То је хиљадарка). Ко је имао од васу рукама хиљадарку» (Различити одговори). Узмите пажљиво и разгледајте хиљадарку. На коју вам новчаницу личи» (На стотинарку). По чему личи» (Јер има исти облик и сличну боју). По чему се разликује од стотинаркерг (Већа је и означена је са три нуле). Са колико је нула стотинарка означена» (Са две). Ко је од вас мењао хиљадаркуг У које се мање новчанице може променити хиљадаркар (У стотинарке и десетице).

Колико ћемо стотинарки добити за хиљадарку> (10 стотинарки). Колико ћемо добити новчаница од 10 дин. кад променимо хиљадаркуг (Добићемо 100 десетица). Колико је у хиљади стотина» (У хииљади има 10 стотина). Колико је у хиљади десетица» (Сто). Јединица» (Хиљаду).

До ког сте броја учили да рачунате у Ш разр.2 (До хиљаду).

Данас ћете упознавати и писати бројеве преко хиљаде.

Број од хиљаде и додаји све по један! Ђак броји 1001, 1002 итд.

Напиши 1000! Помоћу чега си означио хиљаду» (Помоћу једне јединице и три нуле). Како се чита то што си написао