Učitelj

Мане и недостаци 57

мељно схватање и разумевање овога посла, који није тако лак и прост посао да се он може успешно изводити без дубљих студија и темељнога познавања ствари.

Прва два посленика на овоме пољу рада у нас, Натошевић и Чутурило, примили су и усвојили немачки гласовни аналитичкосинтетички метод помоћу нормалних речи као добар и погодан за извођење ове наставе у нашим школама, који је у основи у истини добар и погодан за децу чији је матерњи језик фонетичан, као што је наш језик. Али је у то прво време иу томе методу било још доста мана и недостатака, које је требало постепено отклањати ради његовога усавршавања и ради олакшања извођења ове наставе и за ученике и за учитеље.

Али наши нови реформатори или писци нових буквара нису радили на обради и усавршавању немачкога гласовнога аналитичко-синтетичкога метода помоћу нормалних речи, већ су ударили другим путем. Они су желели да дају нешто ново, што се битно разликује од старога, зато су своје нове букваре израђивали више по францускоме фономимичкоме методу, а који се оснива на подражавању гласова који се чују у природи, и зато се сада у нас ова настава изводи по букварима, који су израђени и по аналитичко-синтетичкоме методу помоћу нормалних речи, и по само синтетичкоме фономимичкоме методу помоћу подражавања гласова, који се чују у природи, а тога и таквога. двојства у једноме истоме буквару нема ни у којој другој земљи.

Француски фономимички метод је новији, али не и бољи од немачкога аналитичко-синтетичкога метода. Он је постао у Француској у оно доба кад је између Немачке и Француске постојао највећи антагонизам, и кад због тога Французи нису хтели примити ништа немачко, као што ни Немци нису хтели примити ништа француско.

Овај француски метод примљен је и усвојен у Француској као нешто што је своје, ма то и не било најбоље, али се он није могао раширити нигде ван Француске, осим Бугарске, али се он и тамо одавно почео напуштати као нерационалан и нецелисходан, а тај фономимички метод почео се у нас уводити, онда, кад се он и у Бугарској почео напуштати као непогодан!

=

Међу посленицима на пољу разраде метода за извођење почетне наставе читања и писања постоје различна схватања и разумевања, како у погледу задатка школе, тако и у погледу правога циља ове наставе, а и у погледу пута и начина којим се најлакше и за најкраће време долази до постизавања тога циља.

На једној се страни сматра: да је говор људски, којим се људи међусобно споразумевају, двојак, усмени и писмени говор. Усменоме говору деца се обучавају у родитељској кући, а за то обучавање има способности свака, па и неписмена, мајка; али велика већина родитеља нема ни довољное спреме ни довољно времена за обучавање своје деце у писменоме говору или у писмености. Према томе обучавање деце у говору спада у задатак