Učitelj

Извођење телесних вежбања и јавних часова у осн. шк. 65

Рода

Став „мирно“, руке на бок („подбочене“). Ми смо роде и стојимо на крову на једној нози. 1 Дићи лево колено напред, бут водоравно, лист повијен, прсти окомито ка земљи. "2 Ногу спустити доле, пета до пете, прсти растављени.

Аероплан

Ђаци се построје у редове све један за другим. Сваки ред тима по 10 ђака. На дати знак искораче левом ногом и подигну Руке устрану (длан доле), па марширају змијастим правцем и гласом подржавају хуци мотора. У почетку иду полусавијеним ногама, па се постепено исправљају у колико авион полеће од „земље. При завијању на лево и десно, и труп се повија у страну да буде у истом правцу — нагибу у ком су и руке.

Железница

Руке савијене на прса, песнице напред. Ђаци су сврстани у редове, један за другим. Наставник броји: 3, 4, па на

1 ђаци искораче левом и руке избаце напред, на

2 искораче десном а руке врате, савију песнице на прса, лактови уз тело. (Покрети руку представљају кретање клипа напред-назад). При избацивању и савијању руке ђаци вичу: шт, шт, подражавајући кретању железница. На команду стој!, зауставе се, дубоко удишући и издишући, подражавајући једнако шиштању локомотиве.

Марш певчића

Руке савијене на рамена, лактови устрану, прсти оборени и додирују рамена, па у пропињању, са ногама опруженим и укрућеним корачају напред.

Но команду стој!, зауставе се, па удахну дубоко ваздуха и издишући узвикну: кукуреку-у-у!

На чамцу

Деца све по 4 поседају по земљи једно иза другог. Прво је пружило и скупило ноге, а остало троје села су за њим једно иза „другог; испружили ноге и размакли их, да би између њих сео им другар — Руке су савијене на прса, песнице затворене.

1 Руке пружити напред а тело за њима повити

2 Руке савити, песнице на груди, лактови назад, и труп назад

"Овим она имитирају покрете веслача.

Здраво Југославијо!

Став „мирно“, руке доле. у

1 Искорачени став десном напред, руке спреда увис, дланови унутра. Лева нога остаје на месту, на прсте ослоњена у колену несавијена, а десна пада целим стопалом.

2 Десну вратити левој нози, руке доле.

У тренутку избацивања руку у вис, деца кличу: Здраво Југославијо! |

Учитељ 5