Učitelj

400

том цаљу је Министар. нар. просвете издало једну наредбу у којој се излаже, да нова држава поред општеобра_зовних задатака који се школи истичу, има за диљ, да спрема грађане са формираним гледиштем на свет, са здравом националном свешћу. Зато се у тој наредби каже и ово: „Учитељи са противдржавним идејама, макар да тачно испуњавају законе и наређења, не могу дати држави оно што она од њих тражи и не могу бити корисни школи“. Зато се наређује околијским школским инепекторима да траже и проверавају до ситница учитељски рад, да према сумњивим предузму нужне мере и да су лично најстрожије одговорни ако то "не испуњавају. Та се наредба овако завршава: власти, да у његовом реону има учитеља са противдржавним идејама, онда ће он сносити последице због своје неактивности“. „Ако се установи од других.

Хроника

Изједначење образовања у Бугарској почело је радом специјалне комисије, која се састала 29 октобра у Министар. просвете. Претседавао је г. д-р Ст. Чакров, главни секретар Министар. народ. просвете. Комисија је имала да одгоБори на два питања: 1) Да ли је мотућа унификација образовања под једним јединим министарством (Мин. нар. просвете) и 2) какво може да буде будуће професионално образовање. После дискусије донета је одлука да се установи стална међуминистарска комисија, кеја ће радити на унификацији имајући у виду специјалне школе.

Нове наставне програме у Бугарској за основне школе и гимназије почела, је да ради специјална комисија, која је имала 2 новембра 1984 своју прву седницу. Комисија се онда поделила на, секције: за сваки предмет посебна секција (17 разних секција).

М. Р. М.

ИЗМИРИТЕ

ДУЖНУ

ПРЕТПОЛАТУ

~

»УЧИТЕЈЊ« ИЗЛАЗИ МЕСЕЧНО СЕМ ЈУЛА И АВГУСТА У СВЕСКАМА ОД ПЕТ ТАБАКА. ЦЕНА ЈЕ ЧАСОПИСУ ЗА ЧЛАНОВЕ ЈУГОСЛОВЕНСКОГ УЧИТЕЉСКОГ УДРУЖЕЊА 50:— ДИН. ФФ ЗА ШКОЛЕ И НЕЧЛАНОВЕ 80:— ДИН. ЗА ЂАКЕ УЧИТЕЉСКИХ ШКОЛА 45— ДИН. 68 ЗА ИНОСТРАНСТВО 200:— ДИН. ГОДИШЊЕ. 6 ПРЕТПЛАТА СЕ ШАЉЕ БЛАГАЈНИ ЈУГОСЛОВ. УЧИТЕЉ. УДРУЖЕЊА, БЕОГРАД, КР. МИЛУТИНА 66. Фф ЧЕКОВНИ РАЧУН 53081. Ф РУКОПИСИ СЕ ШАЉУ УРЕДНИКУ

„УЧИТЕЉА «, НЕ ВРАЋАЈУ. ф

БОРИСАВЉЕВИЋЕВА УЛИЦА БРОЈ 25, СВЕ ОСТАЛО НА АДМИНИСТРАЦИЈУ ЧАСОПИСА.

од РУКОПИСИ СЕ

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК МИЛИЋ Р. МАЈСТОРОВИЋ учитељ

Београд, Борисављевићева 25.

ссвсовевевоввавосвввовон

З Телефон 22-585

ВЛАСНИК ИВАН ДИМНИК

претседник Југословенског учитељског удружења. Београд, Краља Милутина 66.

ШТАМПАРИЈА. „ПРИВРЕДНИК“ „ЖИВ. Д. БЛАГОЈЕВИЋ, БЕОГРАД

КНЕ

МИХАЈИЛОВА 3. ТЕЛ. 21-450.