Učitelj

560

тод нарочитим околностима за здравље; чист ваздух, здрава и обилна храна, строга хигијена, одмор широко подешен него и наставу дану на чисту ваздуху, на на"чин који им чак ни ово кратко одсуство не ставља у инфериорно стање за њихове студије.

Кућа је угледна, светла и лепа; саграђена према плану, једноставном, рацио„налном, у једном сасвим модерном стилу и декорацији. Сва је светла, весела и врло привлачна за децу, која ту налазе на зидовима слике знаменитих лица из "нсторије и дечије литературе, у живим и светлим бојама. Разредни је намештај лак и практичан; мали индивидуални столови, врло комотни, које могу сами дечаци износити на поље у парк.

Ученичке лађе ва крстарење. Белгијско Министарство просвете саопш-тило је 3 марта 1934 свима шефовима „средњо-школских установа следећи циркулар: „Част ми је обратити вам пажњу на иницијативу Интернационалног савеза гра„дова у Брислу, који организује научна „крстарења, на којима могу учествовати ученици просветних установа под врло повољним условима.

Решио сам да дам моје покровитељство "над овим крстарењима, која омогућују "ученицима поучна путовања под удобним ги безбедним условима.

Прво крстарење, које ће трајати од 27 јула до 11 августа на броду „Леополдвил“ нарочито опремљеном од стране „Белгиске Поморске Компаније“ треба да оплови Енглеску, Шкотску и Ирску, по цени од 1150 франака, подразумевајући „све екскурзије.

Друга педагошка путовања у Сканди„навију, трајаће од 24 августа до 5 сеп-

Хроника

тембра, а стајаће 850 франака од ученика“. Наставна кооператива. — ЛПод именом „кооператива за наставу“ основано је једно друштво чији је задатак израда и трговина помоћног наставног материјала потребног наставном особљу.

ПОЉСКА

Школски статут. — Школска реформа која је извршена прошле године захтевала је унутрашњу реорганизацију. Ради тога је Министарство израдило статуте за све типове школа. Досад су објављени они који су намењени основним, професионалним и средњим школама.

Интернационални словенски колеж. — У пољској луци Гдињу постоји један интернационални колеж, на коме читају лекције пољски, чешки, бугарски и југословенски професори, теме су: економски, правни, административни, социални актуелни проблеми у словенским земљама.

НЕМАЧКА

Усавршавање учитеља. — Министар Просвете Рајха Г. Рист, у свом говору у Минхену, говорио је о потреби да педагози подржавају свој дух у гипкости. Није само довољно да ученик добије државну диплому: звање васпитача захтева дух — који је увек у развоју и сталном прогресу. Министар је изјавио да ће од 1935 год. сви учитељи свих степена наставе, бити окупљени сваке године на по четири недеље у природи. Они ће ту наћи, захваљујући животу у заједници, као и једном новом спортском васпитању, једну обновљену енергију која ће им дозволити да изврше њихову узвишену мисију у национал-социалистичком васпитању. ЈЕ М.

ЗУЧИТЕЉ« ИЗЛАЗИ МЕСЕЧНО СЕМ

УЛА И АВГУСТА У СВЕСКАМА ОД ПЕТ ТАБАКА. —

ЦЕНА ЈЕ ЧАСОПИСУ ЗА У ЛАНОВЕ ЈУГОСЛОВЕНСКОГ УЧИТЕЉСКОГ УДРУЖЕЊА

50— ДИН. ФфФ ЗА ШКОЛЕ И НЕЧЛАНОВЕ 80:ЗА ИНОСТРАНСТВО 200:—

ШКОЛА 45— ДИН.

ДИН. Ф ЗА ЂАКЕ УЧИТЕЉСКИХ ДИН. ГОДИШЊЕ. Фф ПРЕТПЛА-

дин. Ф ТА СЕ ШАЉЕ БЛАГАЈНИ ЈУГОСЛОВ. УЧИТЕЉ. УДРУЖЕЊА, БЕОГРАД, КР.

МИЛУТИНА 66. Ф ЧЕКОВНИ БУЧИЈЕЉА ~

РАЧУН 53081. ф РУКОПИСИ СЕ ШАЉУ УРЕДНИКУ БОРИСАВЉЕВИЋЕВА УЛИЦА БРОЈ 25. Ф РУКОПИСИ СЕ

НЕ ВРАЋАЈУ. Ф СВЕ ОСТАЛО НА АДМИНИСТРАЦИЈ У ЧАСОПИСА.

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК МИЛИЋ Р. МАЈСТОРОВИЋ

учитељ

оснсвочеввозовово

Београд, Борисављевићева 25.

Телефон 22-585.

ВЛАСНИК ИВАН ДИМНИК

претседник Југословенског учитељског удружења Београд, Краља Милутина 66.

ДЦИТАМПАРИЈА

ПРИВРЕДНИК“ ЖИВ. Д. БЛАГОЈЕВИЋ, БЕОГРАД

КНЕЗ МИХАЈИЛОВА 3. ТЕЛ. 21-450.