Učitelj

632 Ртитје Мас

По оваквоме методскоме поступку изводи се прва обука у читању до краја, т.ј. док се деца не обуче познавању и разликовању свих писмена у азбуци и изговарању свих писмена у појединим речима одједном, као што сеи у усменоме говору одједном изговарају сви гласови у појединим речима. После овога првога течаја прелази се на други течај, а то је на вежбања у лаком и течном читању краћих и лакших причица, песмица и поука.

То омогућава и олакшава придржавање начела поступности при извођењу ове наставе, јер се за штиво у првим лекцијама, на коме се изводи обука, узимају реченице које се састоје само од једне речи, а она се састоји од најмање слогова, или од најмањега броја писмена у њој, па се потом за штиво узимају реченице које се састоје од више слогова или од више писмена. У првоме делу за извођење обуке и вежбања узимају се само једносложне речи, у другоме делу лекција узимају се и двосложне речи, а у трећем делу узима се и по која тросложна реч, а речи са више од три слога се никако не узимају“).

ж

И ово је један нов метод, или један нов начин за извођење почетне наставе читања. Он је потпуно оригиналан, јер се сасвим разликује од свих осталих познатих метода који су напред приказани.

Приказани глобални методи у Енглеској и Пољској примењују се на пракси од пре више година, а овај Ростохаров метод, је најновији метод ове врсте, који се тек појавио, зато се он још само пропагира и испитује на пракси. |

Некима ће извођење почетне обуке деце у читању по овоме методу, или на овај начин, изгледати невероватно и немогуће, али није све у истини немогуће што изгледа немогућно. Планском и систематском обуком и вежбом постизава и оно што изгледа невероватно и немогуће. Зато ништа не треба ни усвајати ни одбацивати без темељних студија и покушаја.

5КОГ5К1 БАР Задепје “осава

гад и 11117 гаггеди

. — од Ритипја Мшса Јисе зат о па зајпи ћи 1 уУФо зат МЏапа за пјесоупп осет.. Оп се пат зада рпсан Ча је еато гафо. МПап рпса: Мој је [ага 15ао Кироуан ргазе ха ресешси, а ја зат Бао 5 пут да ти га ротогпет доргепин! Кид. 2а%о пата #геђа ресешса» Тгеђа да зе ћгап! 1 хакојје та Воде. Па | 1 зе ресетшса тогја хакјан рпје Водса» В;, а зе пе зпије језн. 2а%[02 2а[0о, јег зе ргед Воде розн, ра зе пе једе тезо.

#) У нашим букварима се налазе и речи од 5 и 6 слогова или од 15 писмена !