Učitelj

Библиографија 635

Од 3300 Ке !зресе зе ректе2. КоПКо се зе дођин ректега, ако зе од 4 Ке зујенћ Чјуа доћђје 1 Ке ректега2 3300 : 4 == 825 10 20 Ако зе ректег ргода Ке ро 7 4, Конк: се 14 добнак> 825 Х 7 5775 4

Казапје (Спапје) Ејзасето и пзапке јађики, Кгшки, (гебији, ЧИуџ 1 огаћ. Кад пагхето, ођојасето зуаки угзЕ уоса пагаупот ђојот. бјадзко Рође — Мтгаттов!.

Библиографија (Прикази књига и часописа) |

Филозофија и општа педагогика са помоћним наукама

а) Домаћа књижевност

Споменица мушке гимнавије у Крагујевцу 1833—1933. Издање одбора за прославу стогодишњице. Крагујевац 1934, в 80, стр. 882. Штампарија „Шумадија“ А. Јовановића Крагујевац. — Стогодишњица крагујевачке гимназије достојно је прослављена. Њена прослава није била прослава једног обичног, већ врло значајног културног датума, који је завршио опет један врло важан културни период. Зато и ова Споменица претставља један капиталан принос нашем просветном развићу и ми је топло поздрављамо.

Први део Споменице сачињава историја крагујевачке гимназије од г. Милана М. Николића, професора, која износи 230 страница. Ова студија је широко заснована и врло марљиво обрађена, те претставља јединствен пример у својој врсти и у исто време путоказ како треба писати ствари ове врсте. Ту се јасно види како се ова просветна установа развијала, дат је критички опис средине и «свих културних позитивних и негативних утицаја на њу, те ном онда постаје јасна прошлост као да је сада пред нама. Г. Николићу се може честитати на овоме раду.

Други део Споменице сачињавају Прилози. Прилоге су дали четрдесет највиђенијих наших научника, политичара, књижевника и школских радника и сви се односе или на саму крагујевачку гимназију, или на поједине њене претставнике, или се тичу појединих културних питања која су у тесној вези са животом и радом ове гимназије за време сто година њенога битисања. :

За овим је дат шематизам свих наставника и ђака крагујевачке гимназије за протеклих сто година као и извештај о разним фондовима и установама при самој школи.

Опширно је изложена и прослава стогодишњице. За овим су изнети прегледи изложби, честитке гимназији о прослави и изводи важнијих момената о самој прослави које је штампа донела. [

Дело је илустровано са многобројним сликама, које још више повећавају вредност ове одлично уређене споменице.

Споменица је посвећена „успомени Блаженопочившег Краља Александра | Ујединитеља и Његових ратних другова и јунака, наставника и ђака ове гимназије, који своје животе дадоше за најсветији идеал, за добро и слободу своје отаџбине и свога народа“.