Učitelj

Другарсшво код сеоске младежи 525

а неки нису. Зато ја од свих другова најбоље волим оне који су по мојој вољи. Моји најбољи другови за сада су моји школски другови који су се понашали према мени као ја што сам према њима“.

Искази и свакодневно понашање младића показују да они врше избор другова, траже оне које су им душевно сродни. Тако се стварају групе дечака и младића који се заједно играју, уче, узајамно се помажу. Често те групе на селу, као и у вароши, служе колективном самоваспитању чланова.

Ако се младићи ве могу душевно зближити, а принуђени су да заједно живе и раде, онда се образују међу њима привидна другарства, која су ограничена на школу и трају само за време школовања. У многим сеоским, као и варошким срединама, како међу одраслима, тако и међу дечацима и младићима постоје неискрени односи. Данас је распрострањен практичан тип младића код кога је другарство малотрајно и засновано на користољубљу.

Резултати психичких разлика између дечака и младића су различни облици другарства. Те облике ћемо размотрити у другом делу ове збирке.

Да би резултати статистичке обраде наше грађе били прегледни, дајемо табелу 2, у којој су изнесени узроци удруживања испитаних дечака и младића. Потом наводимо исказе 10 испитаника о најбољим друговима. (Досад смо цитирали одломке из појединих исказа).

1) Дечко од 11; 8. Зашто волим своје најбоље другове. Моји најбољи другови јесу: С, Ј,, Ј., и К. Ја и моји другови учимо и гледамо да будемо добри ђаци. Ако је било нешто ново у школи, ми ћемо један другоме да кажемо. Ја сам са мојим друговима увек у друштву и у игри, ако нешто не знам они ће ми показати. Ми смо увек у друштву и један другом желимо добро. Моји другови нису само у школи, њих има и изван школе. Ако сам када у каквој опасности они гледају да ме избаве. Када смо у школи ми ћемо један другом показати што који од нас не зна. Ако је ко сиромах и ако има другова они ће му помоћи. Ако ко од Нас нацрта који леп цртеж он ће и нама дати да и ми нацртамо.

9) Дечко од 12; 2. Зашто волим своје најбоље другове. Ја волим мога друга М. зато јер он мене воли, па кад он мене воли онда и ја њега треба да волим, он мене свашто добро чини, онда треба и ја да будем добар према њему. Ми када смо још као деца ми се играмо разних игара. Сваки друг треба учинити добро а не зло. Онда кад тај друг учини своме другу зло онда они нису другови. И још волим мога друга зато што се играмо и што он мене свашта даје и увек ми учини што желим, па кад он мене тако чини и ја треба њему и када смо у школи па ја немам оловку или мастило, одмах тражим од свога друга па ако случајно и он нема онда тражим од другог. Зато волим свога друга М.

_ 3) Дечко од 13 година. Моји најбољи другови. Зашто се највише дружим с њимар Ја се највише дружим с мојим друговима, зато што када ја не дођем некога дана у школу мени ће моји