Učitelj

634 Милорад Шудовић

По свему предњем, размишљањем се намеће закључак, да је нужна интервенција родитеља и учитеља, како би деца добила игре, које би могла да самостално изводе на корист свога здравља и васпитања.

Дечје лажи у игри = Од Милорада Џудовића —

Једнога септембарског дана, када је читавог дана падала киша, с времена на време праћена јаким ветром и грмљавином, налазио сам се у кући једног свог познаника, малог сеоског трговца. Посматрајући кроз мали прозор сеоске потамнеле дућанџиске кућице како киша напољу сипа, разговарао сам се са њим. Причали смо о свачему, а његова уобичајена тема била је: о кризи. За време нашег разговора, његов мали синчић Душан, стар 4 године трчкарао је по соби из угла у угао, врзмао се око моје столице и завлачио ми руке у џепове тражећи каквих згодних стварчица за играње.

Дете је према мени било врло слободно, јер ја сам се са Њим често пута играо, што му је чинило нарочито задовољство. Често пута говорило је оцу: „Хајде, тата, зови учитеља да се играмо“, или је више пута салетало оца да га води мени. Претурајући по мојим џеповима нашао је мој собни кључ.

— Ево га, радосно повика дете, сад ћемо да се играмо. Оде у собу, сакри кључ у своје џепове, врати се и рече: „Учитељу, сад нађи где је» „Како је Метнуо у свој спољашњи џеп од капутића, кључ се био испречио тако да се у џепу јасно оцртавао.

= Ево га у џепу! рекох му и пружих руку да га узмем. Дете се трже и не даде, већ врискајући радосно оде поново у собу да га сакрије.

— Сад нађи ако знаш» каже мали и прилази ми раширених руку. Погледах преко свих џепова и приметих да га је ставио у џеп од панталона.

— Ено га у џепу, рекох и ухватих га да га узмем. = Не, ја ћу га наћи, одврати мали и ја га пустих.

Тако се игра понављала више пута и ја сам погађао у којем се џепу налазио кључ. Дете се трудило да га сакрије макар тако, како га ја не бих на први поглед могао наћи. А када је видело да је то узалуд он га је сакрио у кревет под јастук, а мени је дошао и каже: „Хајд сад га нађи ако можеш...“ Пипао сам му по џеповима, кључа није било. Он је скакао од радости што не могу да га нађем.

= Па није код тебе кључ, рекох му ја.

= Е јест код мене је, каже мали и смеје се.

Опет сам тражио, кључа нема.

= Нећу више да тражим, кад није код тебе, рекох и престадох да се играм са њим.

Пра ан