Učitelj

Г'оремећеност у појавама воље 653

косе —- плетеница, парчади хаљине итд. Затим чтђонзат се испољава и у сексуалном задовољавању миловањем животиња 7оорћћа егопса; вршењу сношаја са животињама — ВезпаПа или Зодотја, што се обично догађа на селу код пастира, међу млађим имбецилима.

РугтаПошзат, склоност ка тражењу полног задовољења у сношају са споменицима (у парку, музејима и другим местима).

ЕхћЊјсјопват, склоност ка разголићавању пред особом другог пола за коју се веже сексуално задовољење. Ехћ сјолтзат се јавља и у сталној потреби причања најпикантнијих ствари.

У «шфђоНзат се убраја и једна тежа али ређа и строго кажњива појава, а то је сношај одраслих са децом.

Нотозехџанзат је изопаченост — окренутост полна, склоност ка сексуалном задовољавању са особом истог пола. Постоји и Вљехџапзат (Негтарћгоашзат) где се аномалија састоји у томе што је дотични способан да се у сексуалном задовољавању понаша двојако, и са једним и са другим полом. Тежи случајеви су задовољавање само особама истога пола — РедегазПа, а код женских Зарћват или Гегђузка |ирау (по грчкој песникињи зато 12 |ехђоза) која је опевала такву љубав.

Нотозехиа кат долази и услед ненормалности у самом развитку и конструкцији полних органа, те има и таквих хомосексуалаца који за своју несрећу заиста нису криви. Постоје особе код којих нема телесних аномалија већ само психичких, ове се састоје у томе, што има психичке особине другог пола. Такву појаву код мушкараца називамо Ееттано, а код жена Утагтиаз. Изразитије пак испољавање код жена особина мушких (длаке по ногама, рукама и грудима; брада итд.) назива се Супапапја; а код мушких изразито испољавање женских особина (нарочито развијене груди, карличне кости и друго) назива се Ападгорупла.

Негтарћгодашзат је појава када се код једне особе налазе двојаки полни органи. Ако су само спољни полни органи двојаки а жлезде одговарају једном полу, онда се таква појава назива Негтарћгоа зтиз зригш5,; а ако су и полне жлезде двојаке, онда се то назива Негтарћгоа зтиз уеги5. Ова се појава ређе јавља код људи, а чешће код животиња и биљака.

Појава Нотозехџа ата огледа се и у склоности ка облачењу одела особе другога пола; изјављивању допадања раду и послу који обично воли и обавља особа другог пола — Тгапзуевицват.

Нотозехџанзат се појављује и у склоности према старијој деци истог пола — Етеђопа рапепопа; према одраслим особама — Апагаа Стеконпа; према малој деци истога пола Рагаедон а Когена; најпосле склоност и према старцима — Сегопгорћша Стаорћша. Нотозехџанзат може бити здружен и са садизмом, масохизмом и симболизмом и тада претставља тежи случај.

Хомосексуалци још у детињству често показују склоност ка занимању које је својствено особи другога пола; а и као одрасли лако се могу познати јер се крећу у таквом друштву, у коме