Učitelj

сања, воде борбу против туберкулозе и алкохолизма, набављају своје школске апотеке, подижу своја купатила, хигијенске чесме, своја игралишта и друге хигијенске установе. Нарочита се пажња посвећује да се одржи што више хигијенских предавања и да се припреме за ђаке хигијенски течајеви где се упознају са дезинфекдионим средствима и вежбају у указивању прве помоћи.

Како је правилна исхрана први услов за телесно и душевно „здравље и за нормално развијање деце то је нарочита пажња посвећена увођењу школских кухиња. У тим установама не само да се наши чланови хигијенски исхрањују него се вежбају и у готовљењу здраве хране, у припремању јеловника, уређењу трпезарије и привикавању на ред при јелу. Кухиње су од особитог значаја за хумано и друштвено васпитање, јер се у њима све ради колективним напорима мушке и женске деце и то једнако сиромашне као и имућније. У неким школама у кухињама Подмлатка прехрањује се само неколико деце и то по неколико недеља или по неколико месеци, док се у неким школама успело да се помоћ у храни дели преко целе школске године, а у неким се исхрањују сва школска деца. Подигнуто је поред школа 37 посебних зграда за школске кухиње. Из доње табеле се види да се у кухињама Подмлатка сваке године прехрањује све више и више ученика тако да се може рећи да се последњих година у њима прехрањује округло 50.000 ученика.

За привикавање на хигијенски начин живота, за развијање смисла за заједнички рад, за ширење дружељубља и за друштвено васпитање веома су погодна летња опоравилишта Подмлатка. Њих приређује или поједина школа или месни или бановински одбори. Летовалишта се спремају или по школама које се налазе у климатским местима или у приватним зградама или под шаторима. Тек у последње време Подмладак је почео да оснива и подиже своја стална летовалишта на морској обали и у планинским пределима. Летовалишта Подмлатка црвеног крста све се више оснивају тако да се годишње у целој држави припреми око 50 у којима се опоравља 4—5.000 наших чланова.

Организације Подмлатка црвеног крста настоје да уводе своја „игралишта или поред школе или на коме другом месту и да их снабде играћим справама да би чланови слободно време проводили у заједничким играма и да и тим начином јачају своје здравље и да

се друштвено васпитају. Таквих игралишта има преко једне хиљаде у земљи.

Настоји се да се подижу и купатила Подмлатка црвеног крста и да се уводи здрава вода било у самој школи било поред школе. Досада је подигнуто десет посебних зграда за купатила Подмлатка и уређено 27 чесама и бунара. Има неколико школа које су уредиле своје економске зграде и хидроцентрале за произвођење електричне струје.

За хигијенско просвећивање својих чланова Подмладак приређује своје хигијенске течајеве у којима се предаје о чувању и неговању здравља, о неговању болесника, о указивању прве помоћи. Ови течајеви већином се изводе са ђацима средњих и стручних чпкола, али су с успехом приређивани и у неким основним школама.

Учитељ 27