Učitelj

nastavniku, u odnosu na opšte telesno vaspitanje, sa druge strane znalo se da moralno i nacionalno vaspitanje učitelji već vrše sa omladinom u osnovnim školama a specijalno telesno vaspitanje poznaju učitelji jer su svi služili voisku a većina od njih su rezervni oficiri.

Cili ovih tečajeva bio je ne samo da se dobiju osnovni pojmovi iz pomenutih gradiva, nego da se vaspostavi i jedan duh, koji treba da zrači na svima stranama Kraljevine Jugoslavije. Da se na njemu izbliže upoznaju Jugoslovenski učitelji sva tri plemena a da svi zajedno upoznaju istoriski grad Beograd, posete na Avali grob Neznanog lunaka i poklone se na Oplencu, hadžiluku Jugoslavije, moštima umrlih članova Dinastije Karađorđevića. I uspesi koji su postignuti na ovim tečajevima:;su vrlo dobri; na njima je učitelistvo ponova dalo dokaza da se Kraljevina Jugoslavija može njima ponositi u svakom poduhvatu koji ima svoje geslo: za Kralia, Otadžbinu i Naciju.

Poznavao sam učitelje i njihov rad na selu, na prosvetnom, socijalnom, kulturnom i zadrugarskom poslu. Ali u bliskom kontaktu sa učiteljima, kao upravnik ovih tečajeva, ja nemam dovolino reči da ih pohvalim sa kakvom su ljubavlju i oduševljenjem pristupili ovome poslu. I moram da iskažem moje duboko uverenje, da Jugoslavija sa ovakvim učiteljima, može bezbrižno gledati na budućnost svoje omladine, za koju će se oni žrtvovati da ie pouče i vaspitaju u znanjima koja se traže po Zakonu o obaveznom telesnom vaspitanju.

Razišli su se ovih 400 pionira širom Jugoslavije. Ali ne rade samo oni na obaveznom telesnom vaspitanju. Preko tri hiljade tečajeva već rade po seoskim opšitanama, koje vode i oni učitelji koji nisu prošli kroz ove tečaje. Rade učitelji — prosvetitelji narodni i od 240.000 omladinaca koji su decembra 1937 pohađali praznične tečajeve, u decembru 1938 godine pohađaju praznične tečajeve preko 600.000 seoske omladine, zahvaljujući oduševljenom i požrtvovanom radu učtelistva.

Stižu izveštaji o radu, o teškoćama prebrodivim i katkada neprebrodivim kao i u svakom novom poslu. Ali se svuda onaj žar oseća kojim plamti učiteliska duša, da se dug: prema svojoj naciji, a preko omladine, mora izvršiti. Ali i stižu izveštaji gde roditelji zahvaljuju učitelistvu, da je omladina koja pohađa tečajeve praznične postala poslušnija, ozbilinija na svome poslu u kući i da se razvija duh solidarnosti, tako dragocen za ljudsko društvo.

Praznični tečajevi postaju za selo kulturna žarišta oko koga se okuplja ne samo omladina već i starije generacije, da sa uživanjem posmatra rad učitelja na moralnom, higijenskom, socijalnom, prosvetnom i telesnom vaspitanju omladine, koje le tako potrebno našem selu. '

Učitelji su prionuli pošteno i junački na izvršenje Zakona o obaveznom telesnom vaspitanju. I ta mala jezgra na selu, imaće za vrlo kratko vreme i mnogo pre nego što skeptici misle, da razviju kod naše seoske omladine velika nadahnuća za kulturni napredak u svima pravcima na selu. A jugoslovenski učitelji podižući moralno jaku, nacionalno svesnu i telesno zdravu omladinu, dokazaće još po jedanput da su oni uvek prvi pioniri na svakoj narodnoj raboti.

26%