Učitelj

OSC TT нишана стане 07

Бранко Милаковић, Београд

1Х Прилози југословенској Џесдагошкој библиографије

1 ПЕДАГОГИКА

Од Уједињења до данас у нашој земљи појавило се неколико десетина хиљада књига. У том мноштву дела завидно место заузимају књиге које се баве педагошким проблемима, или се са њима у ма којем виду додирују. И све то незапажеHO, или само делимично познато, лежи по библиотекама, неприступачно стручним радницима; непознато и неупотребљено. И зато, неоспорно, је срећна замисао уредништва „Учитеља“ да у оквиру своје „Педагошке Југославије“ пружи овај први „Прилог југословенске педагошке библиографије“, која ће затим у редовним свескама „Учитеља“ постепено излазити, и на тај начин олакшати рад, уштедети напоран, често пута и узалудан труд у трагању за литературом и омогућити рационалан рад.

Библиографија ће имати ове одељке: Педагогија, Психологија и Филозофија, Социологија, Законодавство, Дечја и омладинска књижевност, Педагошки часописи и уџбеници. Намерно јеизбегнута детаљнија подела — јер ће се на крају у нарочитом. регистру пружити сва потребна обавештења. Због кратког времена у овом првом Прилогу, било је немогуће дати потпуну библиографију и поред тога што је пронађено неколико хиљада података; цео се посао морао радити у целини, а не по наведеним групама појединачно, али ће се зато у накнадним Прилозима. додати допуне. Накнадно ће се прегледати још једном сва наведена и искористити подаци писаца који наводе употребљену литературу; исто тако употребиће се за допуну и разна гомоћна средства — а нарочито педагошки часописи. Поред тога молим. све писце и издаваче да или преко уредништва или лично мени. (Задарска 8 — Београду пошљу своја дела или податке о својим. написима, а нарочито о својим посебним отисц“ма,

Предавајући овај свој први Прилог б«блиографије књига. напомињем да се ради и библиографија чланака из свих југосло-. Венских часописа, стручних и осталих и новина и која ће као и ова обухватити п-риод од 1918 године, и која има за циљ да нас: детаљно упозна са свим написима који су за нас од инпереса.