Učitelj

УП. — Учишељева хроника

Никола Тесла исшиче крвно и језично јединсшво Срба и Хрваша, и њихову судбинску нераздељивосш

Ја сам по рођењу Србин, али сам зато и Хрват, јер смо једно. Тесла

Једнако се поносим својим српским именом и хрватском домовином.

Тесла (поводом поздрава из Загреба 1936).

Факат је да су сви Југословени — Срби, Словенци, Босанци, Херцеговци, Далматинци, Црногорци, Хрвати и Словенци, народ исте расе, који говори истим језиком и има заједничке народне идеале и традиције.

Тесла (21 Х 1931).

Када сваки Хрват и Србин схвати своју јединственост као наш Гениј, тада ће то бити најсрећнији народ на свету.

Слободна мисао, Детроит, 1926.

Поводом 'Теслиних изјава горе изнетих, а с обзиром на судбоносну прекретницу у преуређењу наше државе, објављујемо горње његове речи које јасно говоре о јединствености Срба и Хрвата.

Заиста, не може се лепше дефинисати та јединственост него што је то учинио наш Гениј.

јер, Теслине речи: „ја сам по рођењу Србин, али сам зато и Хрват, јер смо једно,“ и „једнако се поносим својим српским именом и хрватском домовином “ везане са његовом изјавом:да су “сви Југословени-Срби, Словенци, Босанци, Далматинци, Црногорци, Хрвати и Словенци-народ исте расе, који говори истим језиком и има заједничке народне идеале и традиције, као и са чињеницом: да су Срби и Хрвати нераздељиво помешани и судбински везани, јасно говоре: Да заиста шреба да Србима буде драга и хрвашска домовина, а Хрватима и српска, док свима заједно једна Отаџбина-југославија.

Ове Теслине речи претстављају сјајну потврду велике југословенске мисли хрватских великана Гаја, Рачког и Штросмајера. Оне потврђују и речи великог родољуба Србина, Теслиног оца, Милутина Тесле, које гласе: „Лика се састоји из самих Срба, или ако тко воли Срба и Хрвата, православног и римокатоличког обреда... али више православног него католичког. (Србски дневник, од 26-Х1! 1856), а које се у суштини подударају са речима бесмртнога Вука: „Свуда све сам Србин“, или са речима великог хрватског родољуба Старчевића: „У Шумадији живи најплеменитији део хрватског народа“, као и са речима великог хрватског учитеља Стјепана Радића: „ја сам Србин који се зовем Хрват,“

Ове, дакле, Теслине речи задовољавају и оне Великохрвате који у Србима гледају Хрвате православне вере, као и оне Великосрбе који у Хрватима виде Србе римокатоличке вере, јер сви они, баш тиме, потврђују непобитну и вечну истину: да смо једно, једно по матерњем језику, и једно по крви и пореклу, па звали се ми Србима или Хрватима, или и Србима и Хрватима, или Југословенима, и имали какво биле погледе и схватања. Разликује нас само вера коју је Штросмајер желео да уједини, и писмо које је вештачка творевина. Зато

ваљања Са —_- . = Јокас=—- —_ зада о-_-___________