Učitelj

уд -Н_—__________|_____у---_"__ђ

с плота она слети па стане тешити теле. не би јој жао. она је желела лето. лето је прошло. ласта је опет отишла с летом. телету је било теже и теже. не тужи се Деци се често неприродно намеће психолошки удаљени извештачен језик, са изражајним облицима ретким и у језику одраслих:

Филип и фењер

Филип је отишао са својом сестром течи у госте у оближње село. Тамо је била једна лепа пећина, у коју се није могло ући без фењера. Деца су за ово чула па су молила течу да их одведе да виде пећину. )

Теча им је жељу испунио. Одвео их је да виде пећину.

Хранислав причаше овако Христини:

Кад из школе кући дођох, скинух нове и обукох старе хаљине. Затим узех хлеба и сира да бих се нахранио. Потом написах на хартији и читах у Буквару. После ручка играх се док не духну хладан ветар. Хукао сам у шаке и побегао у кухињу.

Хајка Хучи и крха се грање по шуми Њиха се и храст у врху Вођа дигао хајку на вукове. Хоће да их похватају. Дођу њему такође и сељаци у помоћ њих није страх.

Чудновата варош

Под једним дрветом у врту има једна мала гомила земље избушена рупицама

Шта је тор

То је улаз у једну чудновату варош. Од сваке рупице иде по један ходник који води доле испод земље где станује краљица са својим поданицима.

Каква запосленост и ужурбаност у овој вароши! Ко доноси храну да попуне магацине; ко ради на ископавању нових ходника, ко брижљиво одгаја младе, ко чува стражу на вратима да непријатељ не уђе»

Најзад ко је могао саградити једну варош испод дрвета у вртуг

Икопао је народ мрава, који ту станује са својом краљицом.

Чудновата варош није ништа друго него један мравињак..

Благо земље Деца највише воле приче о чаробњацима и вилама, које станују у дивним дворцима у којима има пуно сандука бисера и драгог камења. Али шта је све благо вила и чаробњака према силном благу које наша земља сакрива у себи.