Učitelj

У оквиру овога излагања потребно је истаћи да и спољашна опрема буквара треба да се брижљиво изведе у типографском и илустративном погледу. Све треба да буде сједињено у један пријатан укупни утисак.

Констатације учињене у току досадашњег излагања најодлучније наглашавају захтев да почетна школска књига за читање буде топла дечја „књига, кроз коју струји ведар весео дечји живот. Чланци подешени за вежбање мора да буду у исто време живи и сликовити, да освајају дечје интересовање и изазивају пуну активност њиховог духа.

Признати се мора да није лак посао компоновати такву књигу. Успех у овоме претпоставља, поред широке стручне подлоге, лично удубљивање у дечју душу, оштар критички смисао, много духовитости, а неоспорно и нарочити дар.

Д-р Љ јовичић

Самоодрицање у народним Џессмама као факшор у васџишању широких народних маса

У току човековог развића од његовог постанка па све до данас, у његовом духу, развијају се готово паралелно позитивни и негативни чиниоци, између који» се развија исполинска борба о превласт једних над другим.

И уколико је човек више одударао од свога првобитног, простог и природног живота, развијао се и приближавао се савршенству, утолико је борба ових чинилаца, у самом његовом духу, постајала све јача и несноснија.

Од свих негативних чинилаца, који су се постепено развили у човеку, а који су не само штетни већ и опасни по опстанак људских заједница, почев од породице као основне, па све до највеће — до државе —. преко које се једино може служити човечанству, јесте егоизам или себичност.

И као индивидуална, и као колективна појава, егоизам је у данашњем добу грубог материјализма, постао непремостива препрека за развој заједничког, социјалног живота.

Исто тако, он постаје несаломљива кочница развоја човечјег духовног живота, а нарочито он онемогућује постизање шолико жељеног свеопштег савршенсшва.

Он онемогућује сваку складну и племениту људску делатност ка узвишеним циљевима, приближавања људског рода савршенству. Он пригушује све друге позитивне чиниоце човекова духа, да је тешко рећи, хоће ли се они икада ослободити тога притиска.

Човек је ово запазио још врло рано, па је почео тражити пута и начина, да сам у себи победи свога сопственог непријатеља.

У том правцу он, кроз векове чини огромне напоре.

Његов разум труди се да пронађе средства и методе, којима би био у стању да егоизам, ако га већ не може потпуно уништити, сведе бар на најмању могућу меру.