Učitelj

poljsko gospodarstvo, treba glavnu važnost položiti na to, kako će se odgojiti dobri sfoča/i. S time je u vezi i /fyvadarstvo, pa mljeharstvo, osobito u blizini građova. Gdje uspijevaju voćke, tamo treba poučavati za voćarstvo. U mnogim krajevima treba razvijati smisao i sposobnost za vinogradarstvo, osobito u našim dalmatinskim i hercegovačkim krajevima, koji nemaju mnogo zemlje i koji nisu za poljsko gospodarstvo. U Primorju pak moramo naročitu pažnju obratiti na svilarstvo, gdje osobito uspijeva dud; nadalje i pče/arsfvo, poglavito zbog toga, što se tamo uspješno mogu pčele gojiti. U Primorju još i ribarstvo; u šumskim krajevima šumarstvo. Sve ženske u višim razredima trebaju biti poučene u domaćinsfvu, ručnom radu i u povrćarstvu, osobito u blizini gradova, te konačno sve bez iznimke imaju biti poučavane u odgajanju djece. To su strukovni smjerovi za više razrede pučke škole. Naravna stvar, da viši razredi pučkih škola imadu i dalje nastavljati jačanje opće naobrazbe.

Nastavna osnova. Naši su krajevi vrlo različiti s obzirom na teren i na privredni život. Imađe mnogo grama narodnoga gospodarstva. Zbog toga je potrebno, da se nastavna osnova specijalno prilagođuje pojedinim krajevima. Treba postaviti osnovne smjernice, a škole u doličnim krajevima neka te smjernice primenjuju prema tamošnjim potrebama. Samo je tako moguće udovoljiti zahtjevu, da se učenici pripravljaju za onakav život, u kakav će se doći. Raznolikost naših krajeva zahtijeva minimalnu osnovu — ili da možda točnije kažemo — okvirnu nastavnu osnovu koja se ima popunjavati i primenjivati prema potrebama pojedinoga. kraja. Tu naravno mora doći do sudjelovanja učitelja. Taj se princip ima provesti i kod zakona i kod nastavne osnove. Učitelji trebaju sudjelovati u tom radu po svojoj ljubavi i svojim sposobnostima, a ne da se iz kabineta izdade gotova stvar uz odredbu: imađete se toga držati! Ništa gorega od toga! Koliko puta iziđe iz kabineta stvar, koja ne odgovara, pa koliko borbe freba, đa se loša stvar sruši; koliko se energije u toku potroši. Učiteljstvo treba pozvali na rad i duboko sam uvjeren, da će ono drage volje sudjelovati u tome radu.

Obuha u gospodarsfvu. Ponajpre trebamo istaknuti ovo: Svaka škola mora imati školski vrt. To zahtijeva svaka pedagogija bez iznimke, i stara i nova. U vrtu se može mnogo i mnogo pokazati s obzirom na povrćarstvo, voćarstvo, pčelarstvo, vinogradarstvo i biologiju uopće. Tu se mogu skupljati pouke kroz cijelu godinu od listanja i cvjetanja, pa sve do kasne jeseni. Ne može se zamisliti dobra škola bez školskoga vrta. Ne smije biti iznimke!

Što se liče načina obuke gospodarstva, vršili su se mnogi pokusi. Bilo je mnogo mišljenja, a malo uspjeha. U tom ćemo se pogledu u višim razredima pučke škole osloniti baš na program HSS i na mišljenje Antuna ı Stjepana Radića. Oni su svojom pronicavosti, svojim poznavanjem stvari — jer su djeca sela, dali dobre upute. Znali su, kako to treba provesti i iznijeli su svoje mišljenje. Ante Rađić napisao. je u „Domu“ članak pod naslovom: „Prava škola“. Taj je članak štampan u četvrtom svesku Sabranih djela na stranici 295. i dalje. Pročitat ću vam nekoje misli, da vidite, kako on gleda na to. „U