Učitelj

eu uuu | 0 2.|

За пластичну израду употребљава се глина, пластелин, кит и друга слична материја. Од свих „средстава најпре се препоручује. пластилин, јер најмање прља и најдуже се одржава свеж. Може се, кад је добар, радити и недељама да се не осуши. Глина се држи у у кофи покривена дебљом крпом. Израђене ствари не чувају се дуго, већ се поново потапају у воду и тиме се даље ради. При раду употребљавају се као подметачи дрвене таблице или таблице од линолеума. Заједно са пластичним радом осваја дечје интересовање и прављење предмета од разног простог материјала. Употребљив материјал пружају: тврда хартија, сирак, плуто, кутијице за жижице, калемови за конце, сребрнаста хартија (станиол) и разни отпаци. Од такве јевтине грађе, која се може лако набавити, израђују се интересантне стварчице. Нарочито добро могу да послуже кутијице за жижице.“) Исто тако, сребрнаста хартија, којој се може давати разноврсни облик, врло добар је радни материјал.

Савијање хартије, преплетање и прошивање по избушеном картону од споредне је вредности. Њима ни у коме случају не треба придавати значај какав би изгледала да имају према употреби. Савијање хартије састоји се у простом подражавању онога што деца виде да забавиља ради, или оно што им она каже да ураде.) Пошто су то пасивно механичке вежбе, које се: врше без учешћа духа, не могу се употребити као изражајно средство. Оне и иначе остају ван дечјег интересовања. Из истих разлога може се изоставити и преплетање, или га само узгред употребљавати. Међу занимљиве ручне радове долази ткање на нарочитим“ рамовима и за старију децу вез.9)

Д-р Љубица Јовичић (Наставиће се)

Рефогтма насшаве живих језика

Од свих рефорама које се врше у једној земљи, најосетљивије су оне, што се тичу школе, јер је ова национална тековина, свештени храм душе народа, олтар народних идеала, жеља, нада, маштања и најтананијих националних осећања. Зато је нација одвајкада сматрала да у том храму врше своју свештену мисију најпозванији сикови народа, надахнути национално-свечовечанским идеалима и про.“ жети високим моралом, етиком и чежњама својега народа. У про-

4) Од њих се праве: разна колица, аутомобили, возови, намештај собни и кухињски. Комбинацијом картона и сирка могу се правити: ашови, секире,. косе, столови, клупице, теразије итд.

5) Нпр. књижица, отворено и затворено писмо, прозор, једрилица итд.

5) Ткање је деци нарочито привлачно кад се изводи разнобојном рафијом. Израђују се нпр.: застирачи за луткину собу, торбице и др. Девојчицерадо везу и шију за лутку.