Velika Srbija

БРОЈ 141.

ВКЛИКА СРБИ1А

СТРАНА 3.

овом сектору ааробили су још 6.545 Ауструјанаца. Хиндвнбург на Соми Париз, 29. августа. Долисвик ласта »Либерте« на фронту код Соме, телеграфггае да се генерал Хинденбург, шеф немачког генералштаба, налази еа француском сектору код Соме, где присуствује огорченим противнападима које су Немци отаочели претпрошле ноћи. И аоред његовог присуства немачке трупе насу успеле да и најмањи изгубљени део терена заузму, шга више оне су се мо рале повући на извесним дело лима положаја испред налета англо-фравцуских трупа. Румуни напрвдују Атина, 29. августа. Према вестима из Букур:шгг, румунско напредовање у Ердешу наставља се Румуни су заузвли до сад око 100 вароши и села. У Мађарској је овладали неописана паника. Румунска војска, која оперише уЕрдељу цеви се на 300.000. Држи се, да ће Румуни по заузећу Оршаве поћи на Београд и Будим Пешту.

ДНЕВН Е

Напад на посланство Атина, 29. августа 26. августа увече једна група непознатих лвчностн унша је у двориште француског посланства вичући: ,,Живео краљ! Доле са Францус <ом! Доле са Енглеском! Доле са Савезни цима! Чувари легације изненађени овом виком пстрчали су одмах али су манифестанти усаели да се разбегну. По другна извештајима ова се је група учутила ка француском посланству на колпма, вичући: „Живео краљ! 1 и пуцајући из револвера. Извештен о овом инциденту, грчки премијер г. Заимис, отвшао је одмах у француско посланство да се извини г- Ги^е.мену. 27. августа рано изјутра посланици Споразума посетили су г. Заимиса и предложили му начин како ,ча се дође до солуције инцадента: 1. Истрага н казна виновника на пада; 2. Да се сгрого опомену органи јавне безбедности који нису бнли способни да уђу у траг инциденту у самом почетку н да га угуше; 3. Распуштање без одлаган>а лигс резервиста било у Атпни било у сви ма варошима у унутрашњости. Г. Заимвс је обеКао посланицима Споразума да ће сзвесно п озбиљно поступити по овом предмету. Изд<>те су одмах потребне наредбе полвцискнм властима. Грч^: премијер је иосетио прекјуче после подне у Татој краља са којим је дуго конферисао Министарски је савет такође поводом тога сазван.

ВЕСТИ

мајор да се јаве својима у Алексинац. ЈанковиК Станка молн Јашу Продановића да известн Божу да је примила 200 круна-

му, чија вредноот износи преко 6 милиона. Ввла Рамита, својипа првнца Хоенлое, сама вреди преко 2 ипо милиона. (Р&дио)

ЈанковиК Софија са децом кнез Милетина 49, јавља да су сви здраво и да су у куКи. Потребују новацаЈанковиКа Петра тражи жена Августа. Космајска ул. 34. ЈанковнКа Пауна^арсдника тражи породица Баба Вишњина 86. Београд. ЈаиковиКа Милнцу моли Коста Ран чић из ЋиКевца да га извести да Ли је његов син Божа жив и здрав а тако исто Милован Ботпко и Милутин. ЈанковнК Вито.мир да јави жени Катарини зна ли што о Димнтрију Глишићу п Жнки Сретена МатиКа. ЈанковиК Михајло пвшад. пуковник да се јави жени која је здрава код Јованке у Ваљеву. ЈанковиК Божидар Битољ жандарм. подн. да се јави сестри Ружнпи Арсенијевић Студеничка 14. ЈанковиК Божидар пуковник пита за њега Станка Б. ЈанковиКа, она је са децом и фрајлом у Врњцима. добро им је, тражн новаца.

Са нашег фронта

ПОШТА Саопштењв Г. г. Мвхавло Мвнић, Алекса Јовановнћ, Чеда Урошевић, Настас Благојевић, Ранко ОбрадовиК и Мидаидо Петвовић, нароДни посланици, да се одмах јаве Владинвм Комесарима. Вдаду Косовљанина взвештава син Душан, да се налази у болнини Принцезе Марије бр. 2. Иде ва Француску. Да се јаве Владвнвм Комеоарнма нвже именована дица и то; Коста Тарадајковић ив Ђевђедије, Анђел Велвмироввћ из Ђевђелије, Ракала КоствК из Зајечара, Никола Станковић из Богданаца, Љубица Тадић из Битоља, Наста Риствћ из Крушева, Зора Вељоввћ из Берова, Јован Јовановић ив Земуна, Христи на Захарнјевић нз св. Ннколе, Алекса Јанковић пз Београда, Јован НиколовиК из Будинарца, Ленка Попови! из Крушева, Јелева Крстићева учитељвца из Бнтоља', Ваоилнја Николићева учитељица из Битоља. Мартин ХрнстиК кодшумар вз Тетова, Внднк ДабовиК учитељ из Даревог Седа Драга АнастасијеввК учитељица рада из Придепа,' Данвца Ђорђевић учнтељица вз Битоља, Катррина 11етроввћ и8 Негораца и Мвдица Дамљановић из Прздепа.

Српсвв званнчав шзвештај —

Солун, 29. авгусга

Ирал>ђв двор болница. Јављају из БукуЈЈешта, да јс румун ска краљица устугппа дворац у Букурешту за болницу. Рад Народне оА^ране Јуче је стигло из Старе Грчке још 13 официра, 19 подофшшра и око 100 добровољаца. Према извеспим всс^ама, у Солун Ке за који дан .доћи пуковннч Христодуло са својих 2000 појника. Руска ескадра у Пиреју. Из Атвне јављају, да ,се у Пиреју очекујс цолазак једне руске ескадре. Бомбардовање Мангалијв. Јављају из Букурешта да јс један мемачки сумарен безуспвшно бомбардовао варош Мангалију која се налазн на румунској црноморској обали. Торпхљирана грчиа лађа. Јављају тц Атине да је према званичним извегатајима у министарству: *а је једаи немачки сумарен потопио јуче једну грчку лађу у Средиземном Мору. Јеена енглеска лађа спасла је посаху. Заузећв поштв и телвграФа. Јављају из Атине званично да су Енглези заузели пошту и телегра(1> без жвца у Кавали. Бугарсни злочин. ВуЈарски аванични лисг <Народни Г1рава< у своме броју од 16 јуна доноси да Ке државне власти продавати у Софији безвласничке ствари и то 1000 килограма вуне 17.000 кил. кафн, што је донето из Србије. . Тако ксго буг. мин. земљорадње издало је наредбу којом се свима вла-

стнма у земљи одобрава, да мо у про»аватн све безвласничке предмете као штофове, колонијална роба покуКан ство и друге ствари, које су донете из Србије. («> г тро> 16,-6.) И Бугарн се не стиде да преко званкчног органа публикују огласе о продаји упљачкаве Имовине српскнх грађапа. Али нека, платиКе они то двоструко- Захвалност. Рез. наредник г, Мвдан Рвстиђ из Београда приложно је 20 дин. у срп новчпнвпама о својој слави Ведикој Госнојвни, са жељом да се сва сума р: злели сиротиим ђаиима у избеглв чпом логору. Г. Ташко ЧомиК хотелијер хотела Импервјала у Солз ну прило «ио је 100 драхми са жељом да се раздсли сиротнвм српским взбе.лицама. Влндвнн Комесари у имо еиротннх орпосих избоглица и оввм путсм изјављују дзродавпима своју захвал ност. Из ктнпслартје Владиних Комесара 27. авг. 1916. Бр. 1150 ћ 1169. Солун. ИЗВШ1АЈ ИЗ СРБИЈЕ ЈанковнК Панга нареднвк да сејави жена Марији Баба Вишњина 66. 4анковиК ГЈерсида Торина 79 пита за Милапа МитровиКа вегеринараЈанковиК Вадмило ђак Да се јави оцу ЈБубоми]гу С. ЈанковиКу трт. из Књажевца. ЈанковиК Сава вој- чиновник дн се јави М. Биљчевићу Круп*евац Јанковић Драгол.уб, Андра Павло* виК поручн- и Миливоје МипиК пешад.

28.

августа није било важнијнх до-

гађаја. Румуни у Паризу Париз, 29. августа. Јуче је приређсна бурна маск{>естација*пред овдашњи.м румунским посланством. Сва Гумуни способни за војску уптсали су се већ. Примљсне су и класе 1917. 18. и 19. Данас се уписало 300 дрбровољаца. (Радио). Жеков је жив ЛонДон, 29. августа. Домантује се вест о смрти главнокоманк/.јуКег бугарске војске, ђенерала Жекова. Позодом заузећа Туртукаја маршал Хинд?нбур[ честитао је ђенералу Жекову на „успеху«, и овај му се на честитању захвалио. Слом Аустријв * Пари8, 29. августа. Јављају из Иетрограда да еу руоко трупе упола опполиде Халич, који је бомбардовадв тешка п лава артиљервја. Војни критачара веле, да ће заузећо Халича иа две врсте од састава Гњиде Липс и Дњестра омогуКити угрожавање с Зока целе линије Гњило Липе. лруге и последље одбране Лавова. Руси наотлвљкју медшдички егоје наиредовањс у Карпатвма. Спајање двеју армаја довршвКе онкод.аБ»ње ауСЈријоке војске. Сгановнзгатво 14 Јрофовогава нобегло је у Сјдвм-Пен.ту, гдо је стање очајво услед оскудвце у нгмирницама. (Радио) Талијани конфискују М лано, 29. августа. Талвјавска влада решила је конфнексЕањ: нсмбч:,: х вмања у г ан Ро-

спвцијалиста за уиутарње болвсти. — Управник боднице за заразне болести Прима сваког дана од 11—12 пре и од 5—6 по подне у француској апотоци ул. Франв бр. 35 — у вградш француоке болнице — а од 2—4 по подне у своме стану улнпт престоло, наодедннка Ђорђа бр, 85 — упоредно ул. са булеваром краља Конетантнна. В АЖЊА КО 1, 'ЈИРИНГА. ул Венивелос бр 5. КАКИ одело за гг. оФвцире у овима бојама, — Одело од пдатез, блуза, чакшвра, кошуља, кратна, машни, марама и т. д.

ТИРИНГ улица Венизелос броЈ 6.

Еад се решите што да купите посетите прво ^ ј артикала нарочито зн војне по- а гребв. * Огроман избор одеда од идат- А на панама,— униформе »каки«, ф ^ ципела, камашна козцних н ву- А нених, пољоких кревета, јаоту- ф ка пнеуматичних. ф Мрежа противу комараца н (Ј) 1 иува.. . 0 Потнупа опрема: торбе-за оек- в ције, денкове, путнпчке торбе Ј и куфери. ® Кожних кајишева, корбача.ту- х ристичких штапова, * АПАПАТА 8а БРШАЊЕ и све принадлежне делове. Свв врсте парФимерије и т. д. 20-90 Ф »5 »ооеооооо ооооо