Vlažni stanovi : njihov značaj i uzrok

12

количина воде. Тако ће се сувише рано малтерисана нова зграда довршити пре но што се свршио процес стврдњавања у зиду. Стога у неким местима постоје грађевински прописи који наређују да између потпуно озидане зграде и почетка малтерисања треба да прође једно 6 до 8 недеља за које време треба зидови да се суше.

Али, задовољавајуће решење овог питања не може се постићи оваквим одредбама, пошто исушивање завиви од годишњег времена када се зида, од проветравања и грејања нових станова, те је према томе и трајање овог сушења разно. Место ових одредаба боље би било, по Нусбаум-у, испитивати количину влаге у просторијама. Брзина испарења воде из малтера поглавито зависи: од температуре ваздуха који прелави преко зида, од висине дефицита засићења ваздуха водом, од брзине кретања ваздуха и у мањој мери од порозности зидова. Од порозности у главном само у толико што исушени. спољни елојеви зида капиларном атракцијом усисавају влагу из дубљих слојева зида у колико је порозност градива већа.

Пропис о трајању исушивања није потребан за зграде које _ св не малтеришу с поља, јер тада зидови неће бити спречени у исушивању. Истина тада спојнице не треба испунити цементним малтером, јер би он спречавао сушење зидова.

Сушење зграде споро бива на оним местима где се у градиву налазе органска једињења која имају ту особину да привлаче воду (нитрати, калцијум хлорид, магнезијум хлорид, кухинска 60.)

Поред воде за квашење опека и справљање малтера сматра се такође као извор влаге у становима п хемијски везана хидратна вода. Стврдњавање малтера у почетку чисто је физичке природе, пошто се један део воде из малтера упије у опеке а други део испари. Почетак самог везивања хемијске је природе. Кречни малтер садржи у себи калцијум-хидрат који постепено из ваздуха узима угљен-диоксид пи претвара се у калцијум-карбонат, при чему се хидратна вода, која је хемијски везана, ослобођава. Томе одговара формула:

Са (ОН -= С0г = Са б0з -= Ноб

Истина, количина хидратне воде износи једва нешто мало више од 5%о укупне влаге, али је и поред тога она досадан и дуготрајан извор влаге у становима, јер се малтер врло споро стврдњава, а ово се стврдњавање свршује тек после много година.