Vojin

214

ВОЈИН

тако и на походу, искључно по Формама и штатуту којих су ее тада придржаиали, т. ј. најпре је посиат извештај заповедника, па је пос.н; узего мнење оних капетана, који су се прл војсци налазили." Овом се наредбом дозвољава још да се поред старешина установи и суд, али се ни наредбама Лудвика XIV, ни наредбама оба краља који су после њега дошли некаже ништа јасно и подпуно о администрацији војничког суда. Овде морам споменути наредбу Хенриха III у којој је клица поротн, за коју имамо благодарити не Инглезима већ Римљанима '). То на пороту личи потоме, шго је старешина морао да саслуша мнења ка петана, дакле није сам решавао. А овим се доказује, да се није допуштало, да судбином човека решава само један етарешина; ово се јасно види и из образца: „Пре гледано војничким судом итд.", на које ћемо се вратити, кад о судском поступку говорили будемо. У оно вредЈе, кад неки бише привилегирани и одликовани, било је корпуса, који су имали за себе одвојено суђење и своје судове. Тако у наредби Лудвика XIV., 1091 каже се, да регимента гарде Француске има свој војнички суд , из ког заповедник и местни ОФицири бијаху искључени; да се овај војнички суд држи у тамници 2 ) или кад заповедника те

') Порота је код Срба , одкако се народ србски зна. Шго је сада немамо, то је узрок у гоме , што ње небијаше код германских народа, а ми, на нашу злу срећу, мишљасмо, да је само оно добро, што у њих виђевасмо, а све што у нае има, а неличи на њино, то је хрђаво. Ми ћемо тек онда бити на своме месту и спремни за прави развитак, кад еве наше установе буду на србскоме темељу. Драгаш.

2 ) У 1780 војнички суд гарде Француске држао се у апси с1е Гаћђауе 8ат1 Сегташ Јек Ргев, у којој су затварали војника из исте гарде.