Vojin

314

ВОЈИН

којима трупе снабдевене беху, са црвеним вуненим кошуљама. за болеснике како у носаћој тако и у сталној болници; да се парионице употребљавају за прање. те да неби могла зараза прањем прећи; да се уведе доручак у 7 сати поред ручка око 10 сати пре, и вечера око 4 сата после подне (од говеђине чорба); да се мења рана 1 ); да се даје свежа зелен 2 ); и биљне киселине, нарочито лимунова 3 ) и млечна 4 ); да се вино, ракија и кава наизменце даје војницима; да су аљине суве и често да се износе на поље; да се патос кречом намаже; да се донесе подклорно кисела сода у завежљају у ћошак; да се мете не угашени креч и гвоздени ватраљ испод кревета; да се употребљавају туршије од разног варива (Оети»еБисћ.чеп) слатке и киселе које су се показале као добре, а прашак од меса 5 ) , није се показао као добар, јер смрди и војници не једу га радо; да се даје коњско месо од кога се добија изредна чорба 6 ); да се промену

Ј ) Бауденс каже: да је вечита чорба главни ^зрок, што се војиицв, који се једанп^т из војске испишу, у њ.у више невраћају. Ј ) Маслачак (1,оУепга1т8а1а1) чинио је у Криму најбољу услугу. Маршал Пелисије јео га је сваки дан. 3 ) Енглези су добијали трипут на недсљу течпост од лимуна, коју су у бурадма држали, и са којом су они себи грог са румом и шећером правили. 1856 год. код њих није било врућицс (Шрћи.ч). 4 ) По методи Лиљаковој зготовљено концентрирано млеко пробано је у Криму и резултаги су били задовољавајући. 5 ) Р1е18сћри1\'ег — који се добија кад се месо добро изсуши па после изтуче. е ) Две батерије дивизиона с! АШетагге, које су биле у Бајдеру, раниле су се одвојеним коњнма. Они су остали сачувани од болести , које су код осталих трупа онако убитачно бесниле.