Vojin

ПУТОВИ ПО СРБИЈИ

345

точка код Белог Брода важнија, него она код Уб а. од КАРАНОБЦА ићи ће пут 1 на Маглич, Стари град, Нови Пазар, 2 „ Чачак. Пожегу, 3 „ уз Гружу на Крагујевац 4 „ на Трстеник Крушевац. Прва пруга т. ј. од Карановца на Маглич Стари Град, Нови Пазар (на Рашку), није добар. а.? је у пројекту већ да се начини, јер је он понајважнији нзлаз за у Стару Србију. И дакле у интересу би било, да се тај иут уз Ибар што пре начини. На том путу имамо нарочито да споменемо место Стари град. На утоку реке Студенице у Ибар има некн.ч развалина. које ми, ради лакости у говору. назвасмо Стари град због тога. што му правог имена незнамо. ' То место 2 ми оглашујемо као голико важно да би требало побринути се,

' Кад бн узелн обште какво пне које постоји за развале, онда бн се читаоци побркалн, те неби знали о чемЈ је разговор: јер да смо те развале назвалн Градиште, онда би се мислнло оно Градиште на Дунаву; да смо казали Градац, могао би се помислиги онај Градац, што је на утоку Внтовнице у Млаву, илн још пре, помисли !е би се оне развале, што су ра саставу Врвеничке реке (која Јгиче у Ибар); да смо рекли Граднна, онда би се могла помиелити развала, што 1е на Кривој реци (која утиче V ДетињЈ изиад Ужица) илн она код мамаотира Каленића. М због свега тога мн те развале на Јшћу С г у деницеуНба р назвасмо С т а р н Г р а д.

2 Као што г. Сава Сретеиовић, секрегар у минисгаретву просвете, којн је на томе месту био, уместно примећава ночем је та развалина врло малена, иожда је н оетатак од каквог храма , ва.-вда од оног, што се \ живогопису С Снмеуна спомиње, да је он (С. Симеун, Стеван Немања) најпре назидао био крам св. Ннко.!е на Ибру, око што се н поевађао еа братом Завндом.