Vojna administracija : I i II sveska

706

цена Ово набављач доказује сточним уверењем (пасошем) на коме је потпис лекара; који је дозволио, да се исто грло као здраво може заклати; 8. Стоку треба клати увек у очи оног дана, када се месо има употребити за храну. Лети не сме месо обноћ висити у кланици или месарници, већ се мора држати у леденици; 9. Говече мора бити зрело и добро урањено, не сме бити млађе од 8, ни старије од 10 година; најмања тежина чистог меса не сме пасти испод 110 килограма. 10 Јагњад не смеју бити млађа од два ни старија од четири месеца и тежина чистог меса не сме бити испод 6. килограма. Овце и овнови ваља да су урањени и дебели, а тежина чистог меса не треба да је мања од 12 кгр. Овнови ваља да су утуцани; 11. Ни у каквом случају месо не сме бити мршаво. Ако на ребрима и осталим деловима закланог грла има правог чистог лоја споља и изнутра и око бубрега, месо је добро, а ако је на поменутим деловима само месо и пабушина т.ј. скрама од доја, месо је мршаво; 12. Уз говеђину, набављач неће смети давати: главу, џигерицу, слезину, срце и ноге, Језик ће се примати но без вилица и главнине до гркљана. Уз јагњетину и оБчетину не сме се давати: глава, џигерице, црева и гркљан. -

Важи за сланиму (бр. 2).

4. Сланина мора одговарати овим условима: да је добро сува и умерено слана, да није ужежена и сувише дебела — у опште мора бити здрава и укусна за храну

људску.

Важи за тлеб (бр 93.)

5. Хлеб треба да је од чистог пшеничног просејаног брашна као што се израђује и за месно грађанство, да је свакад печен довољно и слан, да је после 24 сата од печења тежак 1000 грама и не сме бити буђав или