Vojna administracija : I i II sveska

12

дебљи крајеви дрва напред и натраг окрећу, како би метри били потпуни.

Важи за туаљ.

4. а. Дрвени угаљ мора бити од наше производње (ако се за пећи употребљава треба да је крупан, ако се за ложење парне машине и ковачке послове употребљава. мора бити у величини песнице, ну у изузетном елучају може се дозволити и сразмерно ситнији), да је подједнако угљенисан да је сјајно-црне боје, да је крт и да се јако ломи, да звечи при куцању или паду, да има слаб пламен и да не дими, да је сув, без прашине и по могућству једнаке крупноће п величине 6. Мрки угаљ мора по могућству бити од наше производње, да је кончаст (лигнит) који је сачувао слој дрвета, да је светло-мрке боје. Ако је обичан мрки угаљ, онда треба да је тавно-мрк и и да су му трагови од дрвета нејасни. Земљани мрки угаљ неће се примати. Крупноћа утврдиће се мустром, а неће се примати ситан и прашљив мрки угаљ као ни влажан. в. Камени угаљ мора бити по могућству и првенствено од наше производње; даје сув, зрео, чист тј. слободан од страних тела, као: камења, земље, прашине пт,д. и да одговара оној величини односно класи како је мустром условљено; сем овога треба да је чврст, крт и да се лако не круни односно ломи и најзад да је потпуно сагорљив без мириса сумпорног и са малим пламеном. г, Коке, да је по могућству од наше производње, да је израђен од каменог угља, да је сиво-црне боје више или мање сјајне, да је тврд, суви лак, да се тешко пали, али кад се запали да усљед јаке струје ваздуха производи врло високу температуру, а да није прашљив и ситан.

Важи за месо бр. 19, за сланину бр. 4. за жлеб бр 9, а за све остале артикле закључно са бројем 19 као пета тачка. 5

При издавању (шта — дрва, меса ит,д.) образоваће

се комисија од 3 лица, која ће (казати шта) прегледати