Zavod za statistiku

УВОД

· Статистички подаци о покрету становништва Краљевине Србије, штампани бу до сад у неколико свезака Дрожжавописа Cpбије, п то: 38 1869. годину У П свесци, 38тим за период од дванаест година, од !862. до 1873. године, У УШ свесци, а па по слетну У ХУ свесци за шест година, од 1974. до 1879. године.

У овој свесци износимо податке 39 осам година, од 1990. до 1887. године. Подаци за статистику покрета станов-

ништва добављани оу од првога почетка

па до закључно 1878. године од епархијских копсисторија, које су У поднесеним списковима показивале за сваку цркву, Ол носно парохију, на по 66 колико је било у дотичној години венчања, колико рођених у ораку M ванбрачно, а колико умрлих. Да би се ови подаци могли имали бар по месецима, а не само укупно за целу годину, послати су, на крају 1979. године, свештсницима нарочити обрасци да их попуне. При ревизији попуњених образаца наБене су многе погрешке, 4 нарочито у подацима 113 ослобођених крајева, 1e 6Y због тога још и 54 1979. годину употребљени само укупни бројеви, а остали п0-

дробнији подаци морали су остати неупо-

"требљени абог велике петачпости њихове.

На крају 1880. године учињен је други покушај с поменутим обрасцем, и пошто

ДРЖАВОПВО OPBHJE XVI

бу прикупљени подаци били много бољи, то су и даље у пдућим годинама на овај начин добављани подаци 9 покрету становпништва све до закључно 1897. године.

Мислимо да неће бити без интереса ако па овом месту изнесемо Формуларе, које је статистичко одељење послало свештеницима за уписивање података о броју в8нaux, рођених и умрлих У 1590. и 1987 години, јер he Ge отуда најбоље моћи увидети, како је У току ових осам година Формулар мењан и лопуњаван.

(Види Формуларе на ПОЈМУ стране).

Статистички материјал, Који је на овај

пачин добивен, сређен је м штампан у TOC

беларном делу овога списа. Ма први поглед види се, да је овај материјал још врло непотиун, јер теме података о годинама «о занимању умрлих, Нити од каквих су 60лести помрли. Нема, даље података ни О помору деце у добу до пете године. Према томе у нашим подацима O HO-

прету слановништва велико су још праг

знине и за научна пепитивања ово је врло скучен материјал.

Не улазећи У испитивање узрока, 3 ашто се раније није могла прибирали потпунија. грађа за, статистику покрета становништва, ми ћемо овде укратко изнети главније ресултате онога. материјала, који је У табеларном делу ове књиге.

|

фр ="

Ди