Zavod za statistiku

T .

у четири епархије: Београдску, (архиепископ и митрополит Краљевине Орбије у Београду), жичку (архијереј у Краљеву), нишву (архијере; у Нишу) и тимочку (архијереј у Зајечару). | У свакој епархији име по један епархијски духовни суда у Београду још и Велики Духовни суд. За непосредан надзор над свештенством постоје 14 протопресвитеријата и 44 намесништва. Цркава и капела има 580, а манастира 51.

4. Министарство иностраних дела руководи односима, Србије са страним државама. Оно има два одељења: политичко и административно. 0

Под овим министарством стоје: 10 посланстава, једно заступништво (у Софији), 6 генералних консулата пи 23 почасна консула.

Акредитовано је код краљевске владе 10 изванредних посланстава, једна дипломатска агенција и 6 консулата. |

5. Министарство унутрашњих дела води бригу о реду и миру у земљи,и о личној и имовној безбедности грађана. Оно има два одељења: Полицијско и санитетсво. Полицијсвом одељењу поверена је административна управа, и оно је врти помоћу 15 окружних начелстава, две управе (Београд и Ниш) и 71 среске канцеларије. Општинским пословима управљају општински судови, којих има свега 1306.

Санитетско одељење управља санитетским пословима у целој земљи. Оно има, као саветујуће тело, Главни Санитетски Савет, и потчињено му је 17 окружних физикуса, који су уједно управници окружних болница. У сваком округу има и по један марвени лекар. Поред окружних болница, постоји у Београду једна општа државна, болница и болница за душевне болести, а у појединим окрузима 9 болница за лечење #звесних болести. Санитетско одељење води надзор и над лековитим водама.

6. Министарству финансија главни је задатак, да се брине о изворима државних прихода и да рувује целокупном финансијском администрацијом. Оно има ова одељења: Адми-. нистративно, одељење главне државне благајне, правобранилачко и царинско, Управу државних дугова и пореску Управу, ватастарски одбор, који управља земљомерском школом и катастарским пословима.

Управа државних монопола стоји такође под министарством Финансија, али као самостално надлештво управља про-