Zavod za statistiku

10

војсци Формирана у пукове по 4 батаљона, и има је 80 батаљона, артиљерије има 5 пука по 4 батерије = 20 батерија, коњице 5 дивизиона по 2 ескадрона = 10 есвадрона.

Други позив народне војске не Формира се у дивизије, него територијално по пуковима, и то: Пешадија ве Формпра по пуковеким. окрузима у 15 пукова по 4 батаљона = 60 батаљона, артиљерија из деле дивизијске територије _ у 5 градских чета, а коњица у 5 ескадрона. По закону о устројству војске други позив народне којске употребљава, се само за службу у земљи и одбрану отаџбине.

5. Министарство грађевина стара се о подизању и одржању јавних грађевина и о грађењу путова у земљи, Оно има. четири одељења и то: Ошнте, рачуповодно, инжињерско и архитектонско. Оно има свој Грађевински Савет. Код сваког окружног начелства, постоји грађевинско одељење с потребним бројем инжињера и подинжињера.

Под министром грађевина стојим Дирекција српсвих државних железница.

9. Министарство народне привреде подељено је на седам одељења, и то: Одељење за трговину, радиност и саобраћај, одељење за земљорадњу и сточарство, одељење рударско, одељење за шумарство, статистичко, поштанско-телеграфско п благајничко одељење.

да проучавање законских пројеката по струци привредпој постоји Привредни Савет. Трговачко-занатлијски одбори дају министру мишљење о мерама за унапређење трговине и заната, а стадна комисија противу Фи"лдоксере стара се о мерама за сузбијање ове заразе. Рударско одељење има нарочити Рударсви одбор, а статистичко одељење Центрадни статистички одбор.

Од надлештава министарства народне привреде најважнија, су: Управа фондова, Управа класне лутрије, седам окружних штедионица, државна трговачка школа, две ткачке школе. Управа државне ергеле, Управа топчидерске економије, Ратарска школа у Краљеву, винодељска школа у Букову и Управе рудника. Министарство народне привреде одобрава, отварање приватних новчаних завода и води надзор над пстима. Покрај Народне банке, у Краљевини Србији била су 1898, тодине још 08 приватна повчана завода. _

Под управом поштанско-телеграфског одељења, стоје: 3 поштанске станице (2 у Беогр. и 1 у Нишу), 2 телеграФске станице (у Београду) и 79 поштанско- -тедегратфсвих станица.

——др——

4