Zavod za statistiku

Црквеним пословима управља архиеџископ београдски и митрополит Краљевине Србије. Србија је подељена у пет епархија: београдску, (архиепископ и митрополит Краљевине Србије у Београду), шабачку (архијереј у Шапцу), жичку [архијереј у Чачку), нишку (архијереј у Нишу) и тимочку архијереј у Зајечару). У свакој епархији има по један епархијски духовни суд, а у Београду још и Велики Духовни Суд. За непосредан надзор над свештенством постоје 17 протопресвитеријата и 44 намесништва.

Цркава и капела има 649, а манастира 50. Парохија има 903, а капеланија 16.

4. Министарство Иностраних Дела руководи односима Србије са страним државама. Оно пма два одељења: политичко и административно.

Под овим Министарством стоје: 10 посланстава, једно заступништво (у Софији), 7 генералних консулата и 46 почасних консула.

Акредитовано је код краљевске владе 10 пзванредних посланстава, једна дипломатска агенција и 16 консулата.

5. Министарство Унутрашњих Дела води бригу о реду ин миру у земљи и о личној н имовној безбедности грађана. Опо има два одељења: полицијско п санитетско. Полицијском одељењу поверена је административна управа, пи оно је врши помоћу 16 окружних начелништава, једне управе (Београд) и 81 среске канцеларије. Ошштинским пословима управљају општински судови, којпх има свега 1149.

Санитетско одељење управља санитетским пословима у целој земљи. Оно има, као саветујуће тело, Главни Санитетски Савет, и подчињено му је 17 окружних Физикуса, који су уједно управници окружних болница. Поред окружних болница постоји у Београду једна општа државна болпица и болница за душевне болести, а у појединим окрузима 9 болница за лечење пзвесних болести. Санитетско одељење води надзор и над лековитим водама.

6. Министарству Финансија главни је задатак да, се брине о изворима државних прихода по да рукује целокупном финансијском администрацијом. Оно има ова, одељења: административно п одељење Главнога Држан-