Zavod za statistiku

Разуме се да одступања од ових средина мора бити у више положеним крајевима, као што је у Београду средња топлота нижа због тога, што стоји под јаким утицајем степске климе у Угарској.

Водена талог у Србији прилично је велики, јер износи годишње од 600 до 770 милиметара.

ипо в–—–————

a. ПОЛИТИЧКА ПОДЕЛА DIVISION POLITIQUE |

На врху државне управе стоји у Србији Министар- · ски Савет, који састављају министри за поједине струке управе и председник Министарскога, Савета, који може бити без портфеља. Министара има осам, и то: министар правде, просвете и црквених послова, иностраних дела, унутрашњих дела, финансија, војни, грађевина и народне привреде.

1. На предлог Председника. Министарскога Савета постављају се чланови Државнога Савета и Главне Контроле и остали чиновници њихови, и Краљеве Канцеларије. 2. Под надзором Министарства Правде стоје сви судови: Касациони Суд, Апелациони Суд, првостепени судови, којих има свега 23, и Трговачки Суд у Београду. Осуђеници издржавају казну у три казнена завода ју. Београду, Пожаревцу и Џишу). Министар правде чувар је државнога печата. Он поставља и јавне правозаступнике по постојећим законским прописима.

3. Министарство Просвете и Црквених Послова стара се о моралном и просветном унапређењу народа. Има, два одељења: једно за просветне а друго за црквене послове. Под управом Министарства Просвете и Црквених Послова стоје: Главни Просветни Савет, Српска Краљевска Академија, Велика Школа и ове просветне установе: Народна Библиотека и Музеј у Београду, јавна библиотека у Крагујевцу, Народно Позориште и Државна, Штампарија. За тим Богословија Св. Саве, 4 Учитељске Школе (у Алексинцу, Јагодини, Крагујевцу и Београду, · последње две су за женскеј, 19 гимнасија (8 потпуних и 11 непотпуних), 2 Више Женске Школе (у Београду

1