Zavod za statistiku

9 .

Под Министарством Војним стоји: главни ђенералштаб, пет дивизијских области са својим командама и установама, Војна Академија, Управа Војно-техничког Завода, Инжињерски Арсенал, Команда Инжињерије и њене трупе, Главно Убојно Слагалиште, комитети, Главно Санитетско и Апотекарско Слагалиште, барутане (у Обилићеву и Страгарима), коњичка дивизија са Краљевом гардом, градска артилерија, подофицирске школе: пешадијска, артилеријска, коњичка и инжињерска.

У војном погледу Србија је подељена на пет дивизијских области: Моравску, Дринску, дунавску, Шумадијску и Тимочку; свака дивизијска област на три пуковска округа и сваки пуковски округ на четири батаљонска среза.

Војна је обавеза општа за све грађане способне за војску, од 21.—25. године старости у народној војсци и од навршене 18. до навршене 20. и од навршених 45 до навршених 50 година у последњој одбрани. Народна војска дели се на три позива и то: од 21. до навршетка 31. је 1 позив народне војске, од 31.—38. П позив и од 38.—45. ПЛ позив. Г позив се састоји из сталнога кадра и његове резерве. У сталном кадру се служи две године код коњице и артилерије, а код осталих родова и струка једну и по годину. Сем овога има и скраћених рокова.

Формадија војске. — ! позив народне војске. — а) Кадровско или редовно стање. —— Сви младићи рекрути, способни за војску, упућују се у дотичне команде да одслуже своју обавезу у кадру. Ових команада има: пет дивизијских са називима, својих области, 20 пешадијских пукова по три батаљона = 60 батаљона; пет артилеријских пукова, 15 дивизиона по три батерије = 45 батерија и 7 брдских батерија; једна коњичка дивизија, са четири пука по 4 ескадрона = 16 ескадрона и две коњичке батерије; команда инжињерије са два инжињерска батаљона и то: 1 инжињерски батаљон од пет пионирских чета и Џ инжињерски батаљон од три чете (железничка, телеграфска и минерска чета) и понтонирска команда од две чете; један градски артилеријски пук, опсадни парк им хаубични пук; пет болничарских чета, једна пиротехничка чета, пет возарских ескадрона, пет пекарских одељења, пет минерских одељења; питомци: Војне Академије, Пешад. Подофицирске Школе,