Zavod za statistiku

У

рекли пре десет година. Међу тим прилике и сад нису ни мало повољније. |

Уместо да се да Управи Државне Статистике већа радна. снага, она јој се одузима. Уместо да одзив власти у давању статистичких података буде бољи, и да се бар у томе погледу олакша рад Управи Државне Статистике, тај одзив је сад слабији него што је и пре био. Окружна начелства и среске власти иду у овоме немару тако далеко, да на тражења Управина и не одговарају.

Одредбом члана 15. Закона о уређењу Државне Статистинке хтело се овоме злу доскочити.и прописане су строге казне за оне, који поднесу нетачне податке или који податке у одређеном року не поднесу, али се и ту налазило излаза.

Наредбе и захтеви Управе Државне Статистике не извршују се на време с тога што су извршне власти претоварене разноврсним пословима. Ово одиста стоји и нико то неће порицати. Али кад се затражи рачун о томе раду, он се свуда тешко даје, а готово никад не показује право стање ствари. Статистика међу тим без овакога рачуна не може постојати.

Податци о становништву, који се налазе у овом Годишњаку, односе се на попис, који је био 31 декембра 1900 године. То исто вреди и за податке о домаћој стоци. Ти пописи врше се сваке џете године,

Податци о својини обрађене земље, и о њезиној укупној и о просечној вредности (по хектару), односе се на 1897 годину. Нове податке о овоме добићемо тек по попису, који ће бити на крају ове године, када ће се и становништво и домаћа стока пописати.

Сви податци, којима година није означена, односе се на 1902 годиву која је стављена на пасловном листу ове књиге. Ово је усвојено одмах при издавању прве књиге Годишљњака, а правилно је, јер година означена на наслову треба да казује, да се податци у књизи на, њу односе. Овога правила држе се још само Мађариу својим Статистичким Годишњацима. Немци и лустријанци напротив стављају на насловни лист ону годину, у којој се Годишњак штампа, а податци његови из ранијих су година. Тако у Годишњаку Немачке Царевипе' за. 1905 годипу, који је пзишао у јуну ове године,

% Види За а зећез Јаћгћисћ Тир даз Оешзсће Вејсћ,