Zavod za statistiku

љења: административно и одељење Главнога Државног Ра- . чуноводства и Главне Државне Влагајнице, Царинску Управу (с одсецима: административним и тариФским), Управу Државних Дугова и Пореску Управу.

Управа Државних Монопола стоји такође под Министарством Финансија, али као самостално надлештво управља. производњом и прерађивањем дувана, продајом дувана, соли и осталих монополеких предмета.

Окружних благајница има 17. Царинарница има 98 n то: 2 главне првога реда, 11 главних другога реда и 15 споредних.

Пореска Управа има за прикупљање порезе своје органе —- пореска одељења, којих има свега 82.

7. Министарство Војно стара се о организацији и усавршавању војне снаге. Министар војни управља и администрује целом војском; он командује њоме у име Краљево. У погледу управе војском и њенога снабдевања, Министарство Војно подељено је на осам одељења: опште војно, артилеријско-техничко, инжињереко-техничко, економно, благајничко, санитетско, инвалидско и судско.

Под Министарством Војним стоји: главни ђенералштаб, нет дивизијских области са својим командама и установама, Војна Академија, Управа Војно-техничког Завода, Инжињерски Арсенал, Команда Инжињерије и њене трупе, Главно Убојно Слагалиште, комитети, Главно Санитетско и Апотекарско СОлагалиште, барутане (у Обилићеву и Страгарима), коњичка дивизија са Краљевом гардом, градска артилерија, подофицирске школе: пешадијска, артилеријска, коњичка и инжињерска.

У војном погледу Србија је подељена на пет дивизијских области: Моравску, Дринску, Дунавску, Шумадијску и Тимочку ; свака дивизијска област на три пуковска округа а сваки пуковски округ на четири батаљонска среза.

Војна је обавеза општа за све грађане способне за војску, од 21—45 године старости у народној војсци; од навршене 18 до навршене 20 и од навршених 45 година до навршених 50 година у последњој одбрани. Народна војска дели се на три позива и то: од 21 до навршетка 81 је [ позив народне војске, од 831—38 П позив и од 833—45 Ш позив. Г позив састоји се из сталнога кадра и његове резерве. У сталном кадру служи се две године код коњице и артилерије, а код осталих родова и струка једну и по годину. Сем овога има и скраћених рокова.