Zavod za statistiku

424 GODIŠNJAK KRALJEVINE S.H.S.

štampariju. Trebalo je da prodje još nekoliko godina dok je apsolutistički Knez — Miloš dozvolio izlaženje prvih srpskih novina. 1834. počinju izlaziti pod uredništvom Davidovića „Novine Srbske“, koje su bile u stvari službefe novine. 1843. one su počele izđavati i svoj literaran dodatak pod imenom „Podunavka“. To je prvi srpski književni časopis.

Srbi u Austriji su takodje pokušavali izdavati nekoliko listova, koji su bili dužeg ili kraćeg trajanja. 1852. krenuo je u Novom Sadu Dr. Danilo Medaković list „Srbski Dnevnik“, kojl je za dvanaest godina bio glavni organ srpskoga naroda, i imao toliki uticaj na Srbe, kao ni jedan list pre toga.

U Srbiji je dugo bilo teško pokrenuti nove listove usled apsolutističke vlade ondašnjih knezova. Sa razvijanjem političkih stranaka počeli su se javljati i pojedini stranački listovi.

Polet srpskog navinarstva javlja se tek devedesetih godina prošlog veka, kada se novinarstvo počelo oslobodjavati isključive službe partijama i obračati širokoj publici. Danas najrasprostranjeniji srpski list „Politika“ osnovan e 1903. god

SLOVENAČKA NARODNA NOŠNJA.