Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

61. Монопол соли 1582. 995

да увози со у краљевину Србију и дају у њој продаје, но не на мању меру од 500 килограма па на више, и не па другим станицама но на оним, које су означене у чл. П. тач. 2. закона од 22 јупа 1882. Ово право трајаће петнајест година и то.од ! јануара 18583 до 31 декембра 1897 г. (по старом календару).

Краљев. српска влада обвезује се, да заштићава ово искључно право Англо-аустријске банке за сво време трајања уговора, а на епрам свакога, који би га хтео нарушити. Нарочито ће се краљевска влада старати, да спречава кријумчарско унашање еоли у Србију свима срететвима, која јој у томе погледу стоје на расположењу; а када би јој органи англобанчини доставили што би се тицало кријумчарења соли, или би се тогг ради жалили, влада ће се старати, да предузме најбрже мере да се томе стане на пут.

3 9

Односно сразмере количина у којима Англоаустријска банка мора да увози у Србију разне врсте соли, као и односно привремених измена у тој сразмери, када наступе неодољиви случајеви (Тогсе тајешке) вредиће став други, министар ског решења од 15 јула 1882 год. (Услови о стечају за оферталну лицитацију).

Пошто Англо-аустр. банка нема у првој години мерило према коме би могла у напред прорачунати, колико ће од које пролисане врсте соли морати да набави и увезе у Србију, то се споразумно утврђује, да се као мерило за прорачунавање количина разних врста соли, за прву уговорну годину узме цифра целокупне количине од 150.000 метр. цената. Дотичући се оних оп-