Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

77. Подвовни трошкови 1582. 529

случају, кад се паробродом може путовати до некле, а донекле сувим путем, па путовао чиновник и воденим шутем или не; или ће се овако чиншти само у оном елучају, кад чиновник доиста путује и воденим путем.

На предлог главне контроле од“ Априла ове год. Бр. 8058, и у споразуму с господином MMнистром војеним, а е погледом на дух законских одредаба, о којима је реч, ја сам прописао следећа правила, како се имају разумети и вршити одредбе 5 ( закона од 20 августа 1868 године (Вборник ХУГ стр. 46) као и онеу 5 18 закона од 21 Фебруара 1864 год. (Зборник ХУП стр. 59)

Путовање водом односи се само на она места, где се из места у место може непосредно (без претоваривања из лађе у кола или обратно) водом доћи, као што су непосредно водом везана на пример ова места: Смедерево, Београд, Обреновац, Шабац итд. и потоме кад чиновник било војеног или грађанскога реда из једног у друго тако место путује, или се премешта, онда му се попутина има рачунати по дужини воденола пута, изузимајући елучај, ако војени чиновник путује с коњем, онда се попутина овоме има рачунати по дужини сувог пута, па и онда, кад би војени чиновник на лађи, а само коњ му сувим путем ишао.

У сваком другом случају, кад чиновник путује у унутрашњост земље, попутина има се рачунати по дужини сувога пута од места поласка осим случаја, — ако је и у колико је грађански чиновник или чиновник војени, који нема коња, доиста и воденим и сувим путем путовао.

За уверење како се је путовало, тј. да ли сувим или водом, а у колико водом, довољна је писмена изјава дотичног чиновника, која се мора