Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

3354. 50. Трговачки уговор између Уједињене Државе Америчке, г. Јевђенија (Скајлера, отправника послова и ђенералног консула Њиховог у Букурешту, који, пошто су један другоме саошитили своја пуномоћија и нашли их да су добра и исправна, углавили су ове чланове:

Члан Г

Биће потпуна узајамна слобода трговине и пловидбе између поданика и грађана двеју високих страна уговорница, који ће, и једни и други, моћи да се слободно насељавају у области друге земље.

Поданици Србије у Уједињеним Државама и грађани Уједињених Држава у Србији, моћи ће узајмице, саобразно законима земаљским, улаЗити, путовати или бавити се у потпуној слободи ма у ком крају једног или другог земљишта, ту вршити своје послове, и у томе уживати и у личности и у имању своме ону исту заштиту, коју имају грађани земље или поданици најповлашћенијег народа.

Њима ће бити слободно, да на целом простору двеју земаља воде индустрију и трговину како у велико тако и на ситно, а да не буду подвргнути било у личности или у имању своме, било у вођењу трговине или индустрије њихове никаквим општим или локалним таксама, нити порезама или обавезама, ма какве природе оне биле, које су друкчије или теже од оних, које су ударене на поданике најповлашћенијег народа. или на грађане оне земље.

Тако исто у свему што се тиче локалних дажбина, царинских Формалности, посредништва, фабричких знакова или угледа које уносе путни

ране