Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

94. Правила царинске службе 1982. 361

Распис царинарама: вел. градишкој, доњомилановачкој , забрешкој, кладовској, рамској, рачанској, рашкој, суковског моста и текијској којим су саопштене измене и допуне у прописима о дужностима царинских званичника.

Налазим, да је по интересе ђумручке службе непрактично руковање с касом ђумручком ; даље, да је недовољна одговорност ђумручких органа за штете, које би произишле из рђаво прегледаног еспапа и погрешно таксиране и сумирано декларације; па с тога

Замењујем тачку 14, први период тачке ПИ тачку 28. и 30. правила о дужностима звани“ ника ђумрука тога, прописана министром Финансије од 18. августа 1870. АЛЕ. 3552.) — овим:

„14. За сваку неуредност или штету што би се тим прегледом и таксирањем еспапа учинила државној каси, одговарају ђумрукџија и прегледач робе солидарно (тачка 28)“.

„17. Ђумрукџија је уједно и благајник. Њему једном поверено је наплаћивање ђумручких такса којих сумирање у књигама, у које се заводе, у колико њему не би у дужности припадало, дужан је контролисати и на то се потписивати речима : „видио и добро“.

„28. Прегледач заједно с ђумрукџијом одговарају солидарно кави државној за све штете,

1) Штампана у ШП. делу овог Зборника на стр. 6..