Zemunski glasnik

— А, ти си нано! тихо проговори Олесја, подиже главу и стресе се као да се од нечега уплаши. — Ја сам, чедо моје, дошла сам да те нешто молим, рече стара Егоровна. — А шта, нано? — Да послушаш стару, и да одагнаш од себе црне мисли. — Нано, нано, то ја и сама одавно гледам, али немам снаге. — Моли се чешће, голубице моја, не би ли Бог екинуо са тебе зле уроке. — Не нано , мене нису урекли, мене паклена мука мучи. Срце ме боли за оним, који ме је заборавио; ја сам се молила Богу да и ја њега заборавим; но није суђено и заман ... Олесја стаде као да се од нечега уплаши. — Но па видиш он је хрђав човек кад те је тако преварио. А ти пљуни нањ. Зар је мало на свету добрих момака, који ће те волети? А ја ево дошла сам и доносим ти добар глас. — Какав нано ? — Та ето, дошле некака путница , прошла је цео свет. Шта ти није видела , шта није научила !! Уме она и да врача и да прориче, уме и уроке да скине, и да да лек од овакојаке . бољетице — ну врло паметна .... Хоћеш да је зовнем ? Она ће ти којешта причати те ће ти ма.чо лахнути на срцу. — Е па добро , зовни је нано; али она неможе скинути терет са срдашца мога. — Ове је божија воља дете моје : Ко зна шта још може бити? рече стара мало весело и изиде из избе. (Настапиће се.)

Е!ародио иозоршгое. У прошли четвртаК остави пас дружипа народпог позоришта, која је од 20. јула о. г. овде у Земуну предетаве давала. Скоро месец дана бавила ее опа у наш «1Ј средини а ■»а то среме само је могла дати чегјмтпјест представа. Кишовито време '•пречило нам је да више уживамо )ву легту забаву. И доиета задотл.апаше нае вал.апи глумцн. Кад гам опо ланс браћа Кеограђ.ини од• сдоше нек(.лико ва .ваних глумаца : глумица . бојали смо се , да тој гризи паша дј \жпна нсће лако до.-1 ти. Али Фала нал.апој упри и вериој оној браћи, који оет;-.!е као језгро нашој дружини, око

ког еу се млађе силе могле групипирати. У мушким улогама не осећа се х^убитак а надати се је да се неће скорим ни у женскима осећати. Старији чланови: г.г. Телечки, Ружић, Зорић, Недељковић и др. посведочише нам наново своју вештину и свој глумачки таленат; млађи пак чланови такође показују лепу тежљу за усавршењем. Надамо се , да ће ПЈКолски поучни сезон идуће зиме у Новом Саду не само репертоар народног позоришта умножиги, већ да ће се под управом ваљаног г. Хаџића чланови и артистички усавршити. Овом приликом морамо признати, да су се наши Земунци онет лено одазвали. То' ће нам најбо.ве показати, кад изнесемо нреглед дохотка на видик, који је у овом рачуну изложен: 20. јула претстав.ван је комад „Саћурица и Шубара" и то изван претплате. Доходак беше . . . ф . 144.90 23. јула. „Нелска кула," доходак „ 47.90 24. јула. „Доктор Робен и Лек од пуница," доходак „ 44.60 26. јула. „Максим ЦрнојевиК," доходак . . . „ 66.27. јула. „Гвоздена Образина," изван предплате. Доходак „ 150. 29. јула. ,,Два наредника," доходак . . . . . . „ 26. 31. јула. „ФилозоФија" и „Ћушка," доходак . . „ 30.50 2. августа. „Назови поштењаци," доходак . . „ 38.40 3. августа. „Сан на јави" и „Шаран" , изван предплате. Доходак . . . „ 251. 6. августа. „Ђурађ Бранковић," изван претплате. Доходак „ 82.70 7. августа. „Роман сиромашног младпћа ," прекинута иреДстава. Доходак „ 33.70 11. августа. „Кобно имс" и „Роман сиром. младића," доходак . ... т 32.30 12. августа. „Сан на јави" п „Он имје љубоморан," доходак „ 103.30 13. августа. „Саћурица и Шубара," изван иредплате. Доходак . . . „ 117.40 ф. 1 ! (18.7 (1 Овамо идујош претплатена осам представа у суми ф . 469.Свега ф . 1637.70

Пре но што је дружина одавде ношла обратила се је телеграФом на унрављајућу дирекцију дунавског паробродског друштва у Пешти, да би јој подвозну цену спустила. Исти дан стиже телеграм, где дирекција иопушта половину од обичне цене до Митровице. Тако исто има се захвалити овд. главном агенту, као и осталим на то позваним чиновницима, што се је сва гардероба у тежини до 70 цената могла натоварити на ту путничку ла1)у. ж.

СМЕСИЦЕ.

(Личне вестн.) Управител. главног царииског надлежателства у Рајхенбергу у ч 1еској г. Јосиф Тоиић, оиај исти, који је више година био у Земуну армицијски званичник и услед дуализма иремештен бивши у западну половину царства, нре неки дан приспео је у Земун ради званичног ирегледања армиције. Одавде иде преко Оршаве у Темишвар, затим и у Ердељ истич: послом. Ио гласу трговачког уговора аустријско-унгарског нреко .штванско Финанс -министарство има да ирегледа својим органима унгарске ђумруке, а мађарски званичници ту исту контролску дужност врше у занадном делу царевине. — Земунеки надучител* г. Мијат Стојановић добио је налог од војеиог министарства да иде на учитељски збор у Грац, где је ове године редовни годишњи саетанак немачкоаустријских уЧител»а. Путни трошак . добио је г. Стојановић из државне касе и наложено му је, да о резултату тог збора поднесе миниетарству опширно извешће.

(Задружно.) Нап а српска певачка задруга добила је од средоточног одбора у Великој Кикинди позив, да суделује нри беседи , која ће се тамо ириредити приликом овогодишње омладинске скупштине. Наша задруга није мо ма иримити тај нозив, да као такова суделује, из јединог узрока, што јој је хороуправител. на отпусту, а поједиии чланови , који буду ишли, придружиће се хору вршачком под управом г. Хлавача, да нри беседи суделују.

(Родољубиви дарови.) Неможемо пропустити а да не споменемо читаоцима за леп и скупојцени дар, игго га је племенита госпођа Марија Јовановићева, супруга г. мајора. Петра Јовановића, поклонила народном позоришту. Поклон се тај састоји из трију женских хаљина од свиле икафиве у вредности можда од 200 Форината. Хал>ине су те скројене по моди прИ концу 16. века , као што је било ношиво дама на раскошном Франиуском двору у време Катарине Медичије. У таком оделу видели смо више нута где се преставља на дворском нозоринггу лепа но .несрећна Марија Стуарта , а тај Шилеров комад већ краси и репертоар сунског народног позоришта. Племенитој даровател»ки морамо на томе дару лено захвалити. Још за један дар, који је поклоњен народном позоришту морамо споменути. Г. Стева Б. Вукомановић поклонио је један гитар. (У прошломе листу погрсшно је штампано у неколико само примерака, у списку нових чланова матичиних: „Вукашиновић" а треба да је „Вукомановић". Тако исто у место „Младеновић" „Младсн и .)

(Вештак Мехеј), рођен паризлија, даје претставе у.дворани код „анђела". Он не уступа ни у чему у својој вештини осталим чувеиим еекамоте■рима. Већ због чистога Фрапцуског говора његовог вредно је за зналце- тога језика, Д1 посетс његове претставе.

(Процес Клрађорђевтћл) почеће се скоро. пред врховним унгарским судом.

Издаје и ур?ђујо: И. К. Сопрон.

Соаронова печатња у ЗезЗ^ну.